Књига преминулог публицисте Данила Кошутића свједок трновитог пута: Човјек није рођен да буде побијеђен

Дејан Јовичић
Књига преминулог публицисте Данила Кошутића свједок трновитог пута: Човјек није рођен да буде побијеђен

СРБАЦ - Књига преминулог србачког истраживача и публицисте Данила Кошутића, под називом “Очев аманет”, остаће похрањена у завичајној збирци Српца као родослов једне породице и вриједан спомен друштвено-економских прилика које су владале у прошлом вијеку.

Ово дјело Кошутић је завршио непосредно прије смрти у јануару прошле године, а централна личност у књизи је његов отац Жарко који је рођен за вријеме Првог свјетског рата и провео дио живота у заробљеништву за вријеме Другог свјетског рата.

Србачки књижевник Жарко Шарић, рекао је да је Кошутић оставио неизбрисив траг у локалној историографији и културном и духовном насљеђу  завичаја.

- Ова  књига освјетљава трновиту стазу којом је ходио Данилов отац, а бројних животних искушења нису били поштеђени ни остали чланови породице. Уједно шаље поруку да човјек није рођен да буде побијеђен, већ да, иако суочен са најтежим искушењима, на крају тријумфује - рекао је Шарић.

Дугогодишњи парох ножички Славко Дебељак каже да је добро познавао животни пут Кошутића који су живјели у овом селу и истакао да је књига, која је недавно објављена, написана у духу праведног Јова, личности из Старог завјета, који је читав живот проживио у патњи и страдању.

- Жарков пут био је тежак и трновит, али је он је био изузетно снажан човјек и физички и духовно који је поштовао све оно што би један Србин требало да поштује. То је био човјек који је имао понос и није имао омашку у животу којом би наружио своје име или породицу. И поред великих патњи, на крају је био обасјан свјетлошћу праведника која побјеђује сву животну таму која нас прати - рекао је Дебељак.

Библиотекар и писац из Српца Бранка Санчанин навела је да је Данило Кошутић био најчитанији аутор када су у питању историографски подаци о општини Србац, које је обрађивао и за потребе Енциклопедије Републике Српске.

- Његове књиге постале су незаобилазно штиво за било који реферат, семинарски или дипломски рад, магистарску тезу или докторску дисертацију. Посебно је задужио општину Србац јер је данима и ноћима пребирао по архивама Србије у Београду, како би пронашао Указ министра унутрашњих дјела од 2. новембра 1933. године којим је промијењено име насеља Босански Свињар у Србац - рекла је Санчанинова.

Професор српског језика у пензији и завичајни писац Милош Милинчић сматра да је преминули србачки публициста дао значајан допринос сагледавању етничке и културне прошлости српског народа.

- Због свега што је за свог живота урадио име Данила Кошутића требало би да носи музеј у Српцу који ће ускоро да отвори своја врата - рекао је Милинчић.

На недавној промоцији дјела “Очев аманет”, коју је организовала породица Данила Кошутића, свим посјетиоцима је на ауторову личну жељу поклоњен по примјерак књиге.

Завичајни писац

Данило Кошутић, који је преминуо у 83. години, објавио је још двије књиге и то монографију о развоју поште, телеграфа и телефона “ПТТ на србачком подручју” и књигу “Србац, насеља и становништво” о културно-историјском развоју општине. Био је коаутор неколико књига о завичају, између осталог и најновије монографије “Србац-монографски записи” и дугогодишњи члан “Просвјете” и предсједник србачког СУБНОР-а.         

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана