Књига Петра Ашкрабе Загорског промовисана у Рогатици: Пет деценија истраживања саткано у “Гребослове”

С. М.
Књига Петра Ашкрабе Загорског промовисана у Рогатици: Пет деценија истраживања саткано у “Гребослове”

РОГАТИЦА - Пет деценија истраживања резултирало је закључком да средњовјековна и још старија гробна обиљежја дизана угледним појединцима, па и цијелим породицама нису стећци, како се за њих усталио назив, него гробнице на којима су уписивана искључиво српска имена и обиљежја.

Рекао је то Петар Ашкраба Загорски из Фоче на промоцији своје књиге “Гребослови” (презимена гребница србскије) у рогатичкој Народној библиотеци “Војислав Лубарда”.

Аутор сматра да је назив стећак умјесто правог имена гребница подвала која је за ова средњовјековна обиљежја усвојена у нашим крајевима током аустроугарске окупације са циљем да се што више науди српском народу отимајући његова добра и традицију.

- Зато су измислили назив стећак умјесто гребнница (гробница) и на тај начин ово културно-историјско знамење што више удаљили од Срба - рекао је Ашкраба.

Према његовом мишљењу, гробнице су дизали имућнији и значајнији Срби.

- Мој циљ је био и остаје да на основу истинитих чињеница оповргнем тезу окупационе Аустроугарске да се ради о стећку и да докажем да су то гробнице Срба, почев од Немањића који су поријеклом из Улога код Калиновика, а отуда и највише гробница - рекао је Ашкраба и додао да их у Рогатици има више од 2.600, у Невесињу 3.800 и Коњицу 2.500.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана