Кнежево: Власт чека позив за суд

Ведрана Кулага
Кнежево: Власт чека позив за суд

Кнежево - Општина Кнежево нашла се у потпуној финансијској блокади након што је јуче остала и без привременог финансирања.

Због неусвајања буџета Кнежево је прву половину године функционисало на привременом финансирању. Пред истек одлуке о привременом финансирању за други квартал Влада РС је обуставила њену примјену због тога што је ту одлуку донио начелник, а не скупштинска већина. И без тог потеза Владе ситуација би на крају била идентична, јер је одлука о привременом финансирању јуче истекла и не може бити продужена. Најизвјеснији расплет кризе је да суд наметне буџет за ову годину.

Вишемјесечна политичка неслагања и отворен сукоб између начелника општине Боре Шкељића и скупштинске већине довели су до тога да општина и у другу половину године улази без буџета. Обје стране сада чекају да Министарство управе и локалне самоуправе РС, путем Правобранилаштва РС, покрене судски поступак против општине како би био наметнут буџет за ову годину.

Министар управе и локалне самоуправе Лејла Решић изјавила је да буџет доноси Скупштина општина на приједлог начелника или на иницијативу одборника те да имају могућност да то и ураде.

- Ако то не ураде у законом предвиђеном року, Министарство управе и локалне самоуправе ће их путем Правобранилаштва тужити и тражити од суда привремену мјеру финансирања у складу са законом - рекла је Решићева.

Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић каже да су добили упозорење из Владе послије чега су их обавијестили да Шкељић прави проблеме, а не они. Марић је нагласио да би ресорно министарство у року од пет дана требало да затражи покретање судског поступка.

- Скупштина ради и функционише, редовно засједамо, два пута смо већ стављали буџет на дневни ред, али начелник не жели да нам достави приједлог буџета. Доставићемо суду документа и материјале из којих се види да имамо капацитет да усвојимо буџет, а затражићемо од суда да будемо учесници у спору и докажемо све како бисмо избјегли наметање буџета због самовоље начелника - рекао је Марић.

Додао је да је Шкељић добио сагласност Министарства финансија на приједлог буџета, али да им га није доставио на усвајање.

- Тај приједлог буџета доставља старој скупштинској већини и смијењеном предсједнику Скупштине општине који га подржавају, али немају капацитета да сазову сједницу и усвоје буџет - казао је Марић.

Шкељић каже да од данас неће користити буџет док га суд не наметне.

- Суд има рок до 15. јула да донесе одлуку. Није било разговора са надлежнима из Владе и због тога имамо ове и друге проблеме, а криза се додатно продубљује - рекао је Шкељић.

Криза у Кнежеву сеже од јуна 2013. године када је формирана нова скупштинска већина коју чине одборници СНСД-а, СДС-а, СП-а и ПДП-а и дио одборника СзДС-а. Иако имају 11 од 19 одборничких мјеста, начелник сматра да они нису на легалан начин преузели већину.

Уставност

Уставни суд РС оцијенио је недавно да начелник општине није надлежан да доноси одлуке о привременом финансирању. Судије су утврдиле да прошлогодишње одлуке о привременом финансирању у Кнежеву нису биле у сагласности са Уставом и законима РС, јер их је умјесто Скупштине донио начелник.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана