Кнежево: Марићу паре и запослење

Ведрана Кулага
Кнежево: Марићу паре и запослење

Кнежево - Предсједник Скупштине општине Кнежево Радован Марић добио је спор против те локалне заједнице, а суд је наложио да му буде исплаћено 14.040 марака јер због политичких несугласица није одмах по избору засновао стални радни однос на позицији шефа парламента.

Првостепену пресуду донио је Основни суд у Котор Варошу, а у њој је наведено да је општина дужна да Марићу исплати дуг настао на основу плате, пореза и затезних камата за период од јула 2013. до октобра прошле године. Општини Кнежево је наложено да уплати доприносе и порез на Марићеву плату.

Цех који је испоставио суд посљедица је политичке кризе која у Кнежеву траје од половине 2013. године када је дошло до промјене скупштинске већине. Њу су формирали СНСД и СДС, али је дотадашња већина није признала и одбијала је примопредају дужности. Марић је тада именован за новог предсједника Скупштине, али му смијењени претходници нису хтјели предати скупштински печат и просторије. Марић због блокаде није засновао ни стални радни однос и наставио је да прима плату из предузећа “Поште Српске” у којем је био запослен прије именовања за шефа парламента.

- Првостепена пресуда само потврђује да је нова скупштинска већина легална и да је општина без потребе изложена трошковима и великим финансијским проблемима. Још немамо буџет за ову годину, а начелник општине Боре Шкељић и даље не доставља приједлог најважнијег документа нити уважава одлуке које су донесене на редовним скупштинским засједањима - нагласио је Марић.

Према његовим ријечима, могуће је да друга страна уложи жалбу на пресуду суда у Котор Варошу, али да она сасвим јасно показује ко је скупштинска већина у Кнежеву и да нико нема право да послије толико времена и даље игнорише њене закључке.

Смањење плата

Уставни суд РС потврдио је недавно да су плате општинара у Кнежеву смањене незаконито, јер Правилник о платама службеника и других запослених у Административној служби Кнежева није у складу са Уставом и Законом о локалној самоуправи РС. Иста одлука донесена је и након разматрања Појединачног колективног уговора за запослене у Административној служби.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана