Клуб историчара „Посавина“: У току снимање два документарца

Срна
Клуб историчара „Посавина“: У току снимање два документарца

ШАМАЦ - Предсједник Клуба историчара „Посавина“ из Шамца Маја Видовић рекла је Срни да су у 2022. ушли спремни и да већ имају најављено неколико предавања у градовима Републике Српске, али и Србије, те да снимају два документарца, која би требала да буду приказана ове године.

Она је позвала све заинтересоване ауторе да доставе радове за трећи број гласника посвећеног 30. рођендану Републике Српске, те апеловала на потенцијалне спонзоре да помогну даљи рад Клуба.

Видовићева је истакла да Клуб историчара „Посавина“ иза себе има низ активости, те да су током 2021. године промовисали гласник „Наша мисао“, први и други број, и то не само у Српској већ и у Србији, односно у Архиву Војводине у Новом Саду.

-Осим промоција од Архива Војводина, као и Филозофског факултета из Бањалуке, смо добили вриједну донацију књига. Издавач за први број била је „Кула“ из Шамца, док за други број „Задужбина кнез Мирослав Хумски“ из Требиња - напомиње Видовићева.

Она каже да је Клуб организовао предавања угледних научника, међу којим и директора београдског Музеја жртава геноцида Дејана Ристића.

Видовићева истиче да је Клуб историчара организовао и низ предавања на значајне теме из националне историје, као што су снага Косовског завјета, ужасу злочина над Србима у НДХ, те о значају ћирилице, као и неколико радионица за дјецу.

-Снимили смо и документарац о Средњошколском центру „Никола Тесла“ из Шамца. Поводом новогодишњих и божићних празника, Клуб је заједно са другим организацијама и институцијама из Шамац, организовао велики хуманитарни концерт „Срцем за дјецу Ораховца“. Били смо организатори неколико других хуманитарних акција - рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана