Кључеве станова добило 15 корисника алтернативног смјештаја у Козарској Дубици

Срна
Кључеве станова добило 15 корисника алтернативног смјештаја у Козарској Дубици

КОЗАРСКА ДУБИЦА - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић уручио је данас у Козарској Дубици кључеве станова за 15 корисника алтернативног смјештаја у овој локалној заједници, а вриједност новоизграђених станова са опремањем износи 985.324 КМ без ПДВ-а.

Премијер Српске уручио је кључеве станова у присуству вршиоца дужности директора Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Љубе Нинковића, министра за људска права и избјеглице у Савјету министара Милоша Лучића и начелника ове општине Раденка Рељића.

Зграда је изграђена у оквиру Пројекта затварања колективних центара и алтернативних смјештаја обезбјеђењем јавних стамбених рјешења - ЦЕБ два.

Након уручења кључева станова, премијер Српске састао се са начелником општине.

Начелник општине Раденко Рељић изјавио је да су у новоизграђеној згради у Козарској Дубици обезбијеђени станова за 15 лица из категорија избјеглих, расељених лица и социјалних категорија којим је данас премијер уручио кључеве.

- Зграда је грађена годину и по дана, а њена вриједност је око милион КМ. Општина је у изградњи учествовала са око 20 одсто у смислу додијеле земљишта, израде пројектне документације и прикључака струје и воде - прецизирао је Рељић.

Он је навео да је пројекат био од круционалног значаја да би се коначно затворили колективни и алтернативни смјештаји, те да би људи који годинама чекају добили своје станове.

Рељић је захвалио премијеру Вишковићу и Влади Републике Српске који су несебично помагали општини Козарска Дубица.

- Без те помоћи ова општина би била затворена због проблема које смо ми наслиједили у смислу дугова и судских пресуда из ранијих периода. Та помоћ улијева осјећај храбрости и сигурности - нагласио је Рељић.

Радован Вишковић изјавио је данас да Влада Српске није дозволила да буде блокиран рачун Козарске Дубице, те да ће и даље помагати ту општину.

Вишковић је новинарима рекао да је са начелником Козарске Дубице Раденком Рељићем разговарао о пројектима који су релизовани и плановима те локлане заједнице за наредни период.

- Ми смо и до сада пратили и помагали ову локлну заједницу, као и све локалне заједнице од Требиња до Новог Града, водећи рачуна да имамо уједначен регионални развој Републике Српске - истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је Козарска Дубица имала одређене проблем са буџетом, а да је Влада Републике Српске је у сваком моменту реговала и није дозволила да дође до блокалде рачуна општине.

- Блокада рачуна једне локалне заједнице у суштини значи да престаје живот. Из те локалне заједнице не финансирају се само плате, већ и сва социјална давања и све оно што треба грађанима једне локалне заједнице. Зато нисмо могли допустити да дође до било каквих проблема у функционисању локалне заједнице и то ћемо радити и у наредном периоду - навео је Вишковић.

Вишковић је подсјетио да је из пројекта "Водовод и канализација Републике Срске" у Козарској Дубици финансирана изградња новог система водоснабдијевања вриједна неколико милиона КМ.

Он је констатовао да пројекат у Козарској Дубици није завршен и потврдио да је данас интервентно упутио финансијска средства у ову локалну заједницу да се настави изградња водовода у Кнежици гдје живи око 2.000 становника.

- Ти људи треба да добију воду и да тај пројекат иде даље у реализацију - поручио је Вишковић.

Премијер каже да је Влада Републике Српске у преговорима са Свјетском банком за наставак пројекта који ће се звати фаза три - водовод и канализација.

- Свакако да ћемо, не само завршити започете пројекте, него ћемо ту укључити и остале локалне заједнице у Републици Српској које имају проблема са водом - најавио је Вишковић.

Рељић је новинарима рекао да је премијер Вишковић обећао да ће Козарску Дубицу и у будућности бити укључена у све пројекте који ће бити финансирани од Владе Републике Српске.

- Премијер је информисан о проблема које смо имали у финансирању треће фазе изградње водовода у Кнежици и одмах данас, на његову интеревенцију, биће интервентно уплаћено 100.000 КМ, а грађевински радови биће настављени већ сутра - рекао је Рељић и додао да је одборено још 100.000 КМ за асфалтирање локалних путева.

Он је захвалио премијеру Вишковићу што има слуха за проблеме локалних заједница, па и Козарске Дубице која је опстала захваљујући доброј вези локалне и републичке власти.

- Надам се да ће се то у будућности задржати на корист свих грађана у Козарској Дубици, који нису заборавиле републичке власти - рекао је Рељић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана