Клизиште уништило три куће у вишеградском селу Ђурђевићи

Радоје Тасић
Клизиште уништило три куће у вишеградском селу Ђурђевићи

Вишеград - Клизиште у селу Ђуревићи код Вишеграда тешко је оштетило три куће у којима више није могуће становати.

Оштећене су куће чији су власници Јеленка Васиљевић, Радмила Јанковић и Милош Тадић, а још три су угрожене одроном који клизи према ријеци Дрини. Очајни мјештани говоре да им је земља у тренутку уништила све што су годинама стицали. Осим кућа, огромну штету збрајају и на шталама, амбарима и другим објектима које су градили мукотрпним радом и великим одрицањем.

Кажу да је послије посљедњег невремена у овом засеоку веома ризично живјети. Одрон им је оштетио добар дио имовине, али се ту није зауставио. Земља и даље клизи, због чега су принуђени да напуштају своја огњишта. Ипак, то још није учинио домаћин Милош Тадић, који је одлучио да се бори против природне непогоде. Зидови на његовој кући су испуцали, а свуда око ње су се појавиле пукотине у земљи.

- Не знам шта да радим. Сваког дана страхујем, у кући не смијем да спавам. Комшије су се већ одселиле из оштећених кућа, тако да сам овдје остао сам. Прибојавам се још већих падавина, јер тада кућа не би остала на темељима - рекао је Тадић и додао да очекује помоћ од општине.

Мјештанин овог села Митар Бајић каже да је било језиво гледати и слушати како одрон носи све пред собом.

- Кад је клизиште кренуло, зачуо сам прасак као да је бомба експлодирала. Зид је пукао, а дио куће се срушио на сеоски пут. Послије су комшије морале пут насути шљунком и очистити како би се њим могло пролазити - рекао је Бајић.

Подручје вишеградске Жупе подложно је честим клизиштима, посебно откако је напуњено акумулационо језеро Хидроелектране "Бајина Башта". У овом засеоку села Ђуревићи живот је замро, а до јуче су у њему живјели вриједни и имућни домаћини.

Комисија

Општинска комисија за процјену штете, чији су чланови обишли подручје угрожено клизиштем, утврдила је да је у Ђуревићима уништено највише стамбених објеката.

- Установили смо да у тим објектима више није безбједно становати - рекао је предсједник комисије Миро Нешковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана