Клизиште измјешта електромрежу у селу Будањ у општини Фоча

Р. Ђ.
Клизиште измјешта електромрежу у селу Будањ у општини Фоча

Фоча - Мјештани фочанског села Будањ већ пети дан немају струје због клизишта које се покренуло изнад копа Новог рудника мрког угља "Миљевина" и покидало електроводове.

Огорчени мјештани су принуђени да се на различите начине довијају како би сачували залихе хране у замрзивачима, али и намиривали стоку. У предузећу "Електродистрибуција" Радна јединица Фоча појаснили су да је недавно клизиште оборило двадесетак стубова и да је уништена електромрежа у дужини од 500 метара. 

- Израдили смо план и пројекат како ћемо обновити мрежу пошто је све уништено. Мораћемо заобилазним путем наново постављати стубове. Радове отежава снијег, тако да је теже копати. Међутим, сутра нам стиже механизација коју нам је обезбиједио Рудник, а затим креће ископавање и постављање. Рачунамо да ће, ако све буде текло по плану, радове завршити за неких четири-пет дана. Прије тога не може, јер је посао веома сложен, а терен незгодан - појаснио је технички руководилац "Електродистрибуције" Фоча Драган Ђорђевић. 

Клизиште у селу Будањ, дужине око 400 метара, покренуло се у ноћи између 20. и 21. јануара, а мјештани су једва успјели да евакуишу стоку из двије штале док су тонуле у кратер.

Општина Фоча у сарадњи са рудником "Миљевина" обезбиједила је смјештај за мјештане у мотелу, док је њихова стока смјештена у оближњим објектима. Мјештани тврде да је ископавање угља узрок клизишту, док у Руднику кажу да су радили према прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана