Клизави коловози, видљивост смањена због магле

Срна
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - У већини крајева Републике Српске и Федерације БиХ саобраћај се одвија по мокрим и клизавим коловозима, а видљивост је због магле смањена у котлинама и уз ријечне токове.

Из Ауто-мото савеза (АМС) Републике Српске скрећу пажњу на повећану опасност од одрона камења и земље на коловоз и возачима савјетују опрезну вожњу, те подсјећају да је обавезно посједовање зимске опреме, без обзира на временске услове.

 

Зимска опрема обухвата пнеуматике за зимску употребу на свим точковима возила или пнеуматике за зимску употребу на погонским точковима и ланце за снијег, односно друге уређаје за повећање тракције спремне за постављање на најмање два погонска точка.

 

Под зимском опремом сматрају се и пнеуматици за љетну употребу на свим точковима са минималном дубином газећег слоја четири милиметра и ланцима за снијег.

 

На дионици магистралног пута Пале-Подграб измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова у тунелу "Стамболчић".

 

Саобраћај на дионици магистралног пута Драксенић-Врбашка потпуно је обустављен за сва возила, због реконструкције коловоза.

 

Алтернативни правац за путничка возила је пут Градишка - Подградци - Јабланица - Сјеверовци - Божићи - Козарска Дубица, а за теретна возила Градишка - Бањалука - Приједор - Козарска Дубица.

 

Због радова измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Козарска Дубица - Драксенић - граница БиХ/Хрватске /Јасеновац/ у дужини од 16,5 километара.

 

Измијењен је режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Приједор- Козарац, ради укључивања и искључивања механизације ангажоване на припремним радовима на изградњи ауто-пута Бањалука-Приједор.

 

На магистралном путу Руданка - Добој један, ради укључивања и искључивања механизације која је ангажована на изградњи ауто-пута на Коридору "Пет це" од моста Руданка до тунела "Путниково брдо два" измијењен је режим у одвијању саобраћаја, па возаче из АМС моле да возе опрезније и поштују привремено постављену сигнализацију.

 

Због радова, измијењен је режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Мостар- Невесиње, дионица Бакрачуша-Невесиње.

 

На магистралном путу Брчко-Бијељина од 7.00 до 17.00 часова, због радова, саобраћај се одвија наизмјенично једном траком, као и на дионици магистралног пута Рача-Бијељина, у рејону Раче.

 

Ради извођења бушачко-минерских радова на магистралном путу Брод на Дрини - гранични прелаз Хум(Шћепан Поље), на подручју општине Фоча, у времену од 8.00 до 16.00 часова повремено ће бити обустављан саобраћај у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања возила.

 

На том магистралном путу путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен због бројних одрона и опасности од клизишта.

На дионици магистралног пута Бањалука (Рударска) - Стари Мајдан због санације клизишта измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

 

У току је изградња приступа новом царинском терминалу и кружне раскрснице на дионици магистралног пута Градишка - Нова Топола, због чега је измијењен режим у одвијању саобраћаја.

 

С обзиром да је ријеч о веома фреквентном путном правцу, возаче из АМС моле да возе максимално опрезно и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

 

Због изградње мини хидроелектране измијењен је саобраћај и постављена је привремена сигнализација на дионици магистралног пута Котор Варош - Ободник.

 

Због радова у тунелу "Угар" на дионици магистралног пута Црна Ријека - граница Републике Српске (Угар) измијењен је режим у одвијању саобраћаја.

 

Због деминерских радова на магистралном путу на локалитету мјеста Војковићи, у Улици 2. Сарајевске бригаде – Крупац /Улица Равногорска/, од 8.15 до 15.00 часова, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

 

Због деминерских радова на дионици магистралног пута Брод-Оџак у мјесту Клакар Доњи, од 8.00 до 15.00 часова обуставља се саобраћај, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

 

На дионици регионалног пута Бистрица - Пале један и на дијелу регионалног пута Бистрица - Подграб један измијењен је режим у одвијању саобраћаја због радова, као и на дионици регионалног пута Шипово - граница Републике Српске ФБиХ (Ново Село).

 

На дионици Језеро-Шипово саобраћај се, због радова, повремено обуставља у времену од 7.00 до 17.00 часова, по потреби у трајању до један час.

 

Саобраћај је због клизишта обустављен на регионалном путу Мраковица-Градишка, дионица Мраковица-Подградци.

 

Због клизишта, једном траком наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина - Горња Вијака.

 

Због радова на дионици регионалног пута Добро Поље - Јажићи - Грајсољци, измијењен је режим у одвијању саобраћаја, као и на дионици регионалног пута Тедин Хан - граница Републике Српске ФБиХ (Криж).

 

Због деминерских радова на дионици регионалног пута Дервента-Подновље, у мјесту Горњи Божинци, од 8.15 до 15.05 часова радним данима, повремене су обуставе саобраћаја, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

 

На путним правцима граница ФБиХ/Републике Српске Каруше - гранични прелаз Брод, граница ФБиХ/Републике Српске Цапарде - Братунац и граница ФБиХ/Републике Српске Леденице - Гранични прелаз Шамац ​креће се превоз вангабаритног терета.

 

Из АМС возачима скрећу пажњу да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

 

На снази је забрана за теретна возила чија укупна маса прелази 12,5 тона на дионици регионалног пута Поље-Подновље, због оштећења коловоза.

 

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе веће од 30 тона, на надвожњаку на дионици магистралног пута Клашнице два - Шарговац у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

 

На подручју ФБиХ због радова на дионици ауто-пута Какањ-Високо, на мосту у насељу Добриње, саобраћа се двосмјерно, супротном траком од зоне радова.

 

На путу Тузла-Калесија због радова у тунелу "Чакловићи" саобраћај се обуставља од 22.00 до 6.00 часова и преусмјерава на алтернативни правац преко Дубрава.

 

Током дана, путничка возила из смјера Тузле саобраћају кроз тунел, а из смјера Калесије обилазницом око тунела. Теретна возила се и током дана усмјеравају на пут преко Дубрава.

 

Успорено, због радова, саобраћа се на правцима Коњиц-Јабланица, Доњи Вакуф - Јајце, Немила-Жепче, Добој-Грачаница, Груде-Љубушки и Столац-Хутово.

 

На граничним прелазима у БиХ задржавања нису дужа од 30 минута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана