Клековача постаје рај за туристе

Анита Јанковић
Клековача постаје рај за туристе

Бањалука - Савремени хотели, виле, ваздушне бање и бројне ски-стазе постаће дио туристичко-рекреативног центра који ће бити изграђен на планини Клековачи, која се простире на на подручју општина Петровац и Дринић.

Изградња туристичког комплекса на планинском бисеру РС предвиђена је преднацртом Просторног плана подручја посебне намјене "Клековача" који се спроводи у оквиру рјешења просторног плана РС до 2025. године.

Вриједност пројекта је 338 милиона евра, инвеститор је предузеће "ГБ ИММО" из Бањалуке, а реализација овог плана отвориће могућност за око 3.000 радних мјеста у туризму и угоститељству.

Помоћник министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Драган Јевтић рекао је да је ријеч о огромном пројекту какав није реализован на подручју БиХ у посљедњих 50 година.

- Ради се о веома атрактивном подручју површине око 3.790 хектара чија је намјена изградња туристичко-рекреативног центра за зимски и љетни туризам -  истакао је Јевтић.

Он је додао да послије преднацрта слиједи израда нацрта плана подручја посебне намјене "Клековача", те других планова за изградњу и истако да би припремна фаза требало да буде завршена до идућег прољећа.

Руководилац радног тима за израду преднацрта просторног "Клековаче" Весна Симић рекла је да је предвиђена изградња ваздушне бање гдје ће бити могуће лијечење различитих врста обољења попут астме и анемије.

- Биће то мјесто на ком ће бити омогућена и рехабилитација послије разних врста зрачења, те лијечење неспецифичних обољења плућа - рекла је Симићева.

Она је нагласила да је планирана и изградња скијалишта са ски-стазама дужине 64 километра које ће моћи да приме око 10.000 скијаша различитих категорија.

- Планирано је да се изгради око 40 ски-стаза, са системом косог, вертикалног транспорта -  истакла је Симићева.

Стручна расправа

Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС организовало је јуче у Бањалуци стручну расправу о преднацрту Просторног плана подручја посебне намјене "Клековача". У расправи су учествовали и сви корисници инфраструктуре на подручју Клековаче који су заинтересовани за сам план.

Туристичко-рекреативни центар на Клековачи

површина комплекса око 3.790 хектара

изградња 40 ски-стаза, дужине 64 километра

изградња ваздушне бање

изградња бројних хотела и вила

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана