Киша стигла на вријеме за сјетву

Драгана Келеч
Киша стигла на вријеме за сјетву

Бањалука - У Републици Српској почела је јесења сјетва, а пољопривредници се надају да ће им идућих дана вријеме ићи на руку и да ће бити падавина, да би засијали више озимих култура него ранијих година.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да ће ове јесени многа домаћинства настојати да засију што више грашка и разних трава које се углавном користе за исхрану стоке.

- Ако буде кише и земља дозволи да се обрађује, засијаћемо далеко више грашка, грахорица и свих озимих култура за исхрану стоке, које могу да стигну до маја и не зависе од суше - истакао је Усорац.

Многе оранице наћи ће се и под пшеницом, али, како каже Усорац, сијање ове културе у идућем периоду више се планира због сламе, него због зрна.

- Због проблема са откупом, мање ће ове године свакако бити засијана пшеница - казао је Усорац.

Осим страха од лошег времена, пољопривреднике сваке године, како истиче Усорац, мучи и недостатак новца.

- Велики број пољопривредника нема новца за јесењу сјетву. Скупа нафта и репроматеријал могу и те како негативно да утичу на количину засијаних ораница - додао је Усорац и истакао да ће мљекари сијати велике површине сточног грашка, грахорице и озимих култура, јер оне не зависе много од временских услова.

- Не смијемо више остати Богу на милости и чекати да ли ће у љетном периоду бити кише или не. И кукуруз ћемо сијати, али све мање – додао је Усорац.

Пољопривредник из Лијевча поља Драшко Бањац каже да је посљедњих неколико година био тежак период за све који су се бавили пољопривредом.

- Поплаве, суша, па град, све су то недаће које су задесиле нас пољопривреднике - истакао  је Бањац и додао да многи и сада страхују од временских неприлика пред јесењу сјетву.

Пољопривредници су лани у оквиру јесење сјетве засијали око 15.000 хектара обрадивих површина. Ове године је планирано да буде који хектар више, али само ако временске прилике дозволе.

- Киша ће ублажити посљедице суше код усјева и допринијеће побољшању влажности земљишта, што је важно за обраду и предстојећу јесењу сјетву - поручују агрометеоролози Хидрометеоролошког завода РС.

Кукурузу и соји, који су сушом најугроженије културе, на парцелама гдје је дошло до сушења листова или цијелих биљака, киша не може да помогне.

Међутим, тамо гдје још има зелених листова може доћи до дјелимичног опоравка и умањења штете од суше. Пад температуре повољан је за обављање пољопривредних радова.

Штета од суше

Губици у пољопривреди Српске због суше и града у овој години ће премашити 170 милиона марака, процјењују у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Влада РС усвојила је прошлог мјесеца информацију о утицају суше на пољопривредну производњу у 2015. години, у којој је наведено да су посебно угрожене најзначајније пољопривредне регије Семберија, Посавина и Лијевче поље, што ће изазвати огромне губитке у производњи.

Најугроженија култура је кукуруз, а потом поврће на отвореном пољу и воћарска производња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана