Кино “Славица” поново ће бити мјесто окупљања Прњаворчана

ГС
Foto: К3

ПРЊАВОР- Прњавор, који би ускоро могао добити и статус града, поново ће добити и кино.

Прњаворско кино “Славица” смјештено је између двије кафане, “Пет лампи” и “Корзо”, кафићи који и данас живе, поново ће бити мјесто за сусрет прије приказивања нове пројекције филма, јер је у плану реконструцкија објекта кина који је грађен између 1930-1940 године.
Историчар из Прњавора Дарио Топић, напомиње да је то била сала газде Душана Ђерића, који је држао гостиону “Пет лампи”, који је за своје потребе, али и за потребе тадашњих грађана Прњавора изградио ту зграду.

“Ту су углавном до Другог свјетског рата одржаване приредбе. Имамо податке да су ту одржаване  и Светосавске бесједе, да су обиљежавани дани везани за празнике у вријеме Краљвине Југославије”, каже Топић, те додаје да ово ипак није био први биоскоп, него да су први филмови приказивани у данашњој згради општине.
“Први филмови у “Славици”, приказани су неколико година након Другог свјетског рата. Први партизански филм Славица је приказан у том објекту и од тог времена се објекат почео називати кино “Славица” и колико је нама познато од тог времена тај објекат је служио као биоскоп”, наводи овај историчар, који води и Завичајни музеј у Прњавору.
Реконструкција некада популарног мјеста за сусрет Прњаворчана, коштаће око милион и 300 хиљада КМ, рекао је начелник општине Дарко Томаш.

“Ми смо направили идејни пројекат. Тренутно се још разрађује да буде изведбени и ове године ће се приступити рјешењу тог проблема.Увјерен сам да ће до краја године грађани имати кино салу на располагању, како је то било некада раније. Иначе, један наш суграђанин који ради у Канади се понудио, а иначе ради на таквим пословима, да сам донира опрему за наведено кино, а вриједност тога је око 400 хиљада долара”, казао је Томаш, те подсјећа да су овом дијелу града већ вратили стари сјај санацијом зграде Војног одсјека, а данас Завичајног музеја, те изградњом Канделабер, односно стуба са пет лампи, који буди готово исте успомене и сјећања на прохујала времена бројних генерација.

Најавио је Томаш, да ће и стара зграде општинске Управе наредном перидоу бити реконструисана, преноси К3.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана