Кинези жели да граде хидреоелектрану Дабар

А. Ј.
Кинези жели да граде хидреоелектрану Дабар

Бањалука - Кинеска компанија "Цхина интернатионал њатер анд елецтриц цорпоратион" заинтересована је за изградњу хидроелектране "Дабар", а у понедјељак би требало да буде потписан меморандум о сарадњи са Министарством индустрије, енергетике и развоја РС.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић истакао је у петак послије састанка са представницима кинеске компаније да се ради о једном од глобалних лидера у области изградње хидроенергетских објеката.

- Изразили су и спремност да заједно са Владом обезбиједе финансијска средстава за поменути пројекат код кинеске Ексим банке од које су већ добили сагласност за вођење преговора. Поступак избора партнера за изградњу хидроелектране "Дабар" је јаван и надам се да ће управо ова компанија понудити најбоље услове. За РС је значајно да наставимо ову активност и Влада и министарство ће у наредном периоду максимално радити да пројекат хидроелектране "Дабар" крене у реализацију пуним капацитетом - рекао је Ћокић.

Представник кинеске компаније Чен Лијанг казао је да су за њих прихватљиви припремљена пројектна документација и услови који прате пројекат.

- Планирамо у потпуности да дјелујемо према дефинисаним захтјевима и већ припремљеном документацијом. Ангажоваћемо домаћу радну снагу и домаће добављаче - прецизирао је Лијанг.

Хидроелектрана "Дабар" дио је хидроенергетског система "Горњи хоризонти", чији је планирани капацитет 159,15 мегавата, а укупна вриједност пројекта је око 180 милиона евра.

- До сада је урађена пројектна документација за хидроелектрану "Дабар" и све неопходне студије. Обављен је и дио припремних радова на подручју гдје ће бити грађена и путна инфраструктура, водозахватно подручје, водоводна и електромрежа - истакао је Ђокић и додао да је у току рјешавање спора са ФБиХ у вези са еколошком дозволом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана