Кинески популарнији од српског језика

М. Л.
Кинески популарнији од српског језика

Источно Сарајево - Пријемни испит на Универзитету у Источном Сарајеву у првом уписном року положила су 962 од укупно 1.017 кандидата, а док се на медицини и одсјеку за кинески језик тражи мјесто више, српски језик и књижевност, као и математика, има свега три бруцоша.

Рекао је то у петак за “Глас Српске” ректор Универзитета у Источном Сарајеву Стево Пашалић и додао да је на медицини 80 кандидата остало испод црте иако су положили пријемни испит, док су на одсјеку за кинески језик 33 кандидата положила пријемни, а мјеста има за њих 30.

- Проширење листе потребно је и на Музичкој академији, док је Пољопривредни факултет и даље далеко од тога да испуни уписне квоте, као и неки одсјеци на друштвеним наукама. На примјер, на филозофију се у овом року нико није пријавио - рекао је Пашалић и додао да очекује да ће у другом уписном року ситуација бити нешто боља јер је генерално присутан тренд смањења броја студената не само у РС, већ и у региону.

Додао је да је економија солидно попуњена, а да је на техничким факултетима очекиван нешто бољи резултат.

- Конкретно, на математици су свега три бруцоша, а на информатици шест, упркос свим бенефицијама које имају они који упишу те студијске програме - рекао је Пашалић.

На факултетима Универзитета у Бањалуци пријемни испит 1. јула полагала су 2.052 кандидата, а у тој високошколској установи у петак су истакли да још немају коначне резултате.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана