Католици прославили дан побједе живота

Анита Јанковић
Католици прославили дан побједе живота

Бањалука - Мисама са којих су упућене поруке љубави и праштања и уз богату трпезу у породичној атмосфери вјерници католичке вјероисповијести јуче су прослављали највећи хришћански празник Ускрс.

Овај празник се слави у спомен на Христово ускрснуће, његову побједу над смрћу и гријехом. Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић, који је предводио свечану мису у катедрали Срца Исусова у Сарајеву, у присуству многобројних вјерника казао је да су људи кроз читаву историју свог постојања били убијани и мучени, чиме је човјек пореметио закон Божији и сада има задатак да врати своје достојанство.

- Ускрс тражи да мијењамо наш ментални склоп, да знамо да је Богу сваки човјек важан. Кроз историју видимо какво се зло чини, а људи перу руке, правдајући се да нису криви што су избјеглице настале, за прогоне и убијање људи. Зато је неопходно мијењати друштво у којем су поремећени закони Божији, јер нема тог закона који је изнад Божијег и његове моћи. Зато Ускрс треба славити и препознати достојанство човјека - рекао је Пуљић.

Помоћни бањалучки бискуп Марко Семрен служио је мису у катедрали Светог Бонавентуре у Бањалуци и поручио да је ово празник љубави и праштања.

- Данас је дан живота и дефинитивне побједе Божије и зато имамо разлога да се радујемо и то не само извана да показујемо радост него да и у дубини душе осјећамо мир и сигурност - поручио је Семрен и изразио захвалност вјерницима што ће се удружити у молитви и пјесми захваљивања, у своје и у име ближњих.

Бањалучанка Ивана Лукенда Ускрс је провела у кругу породице и пријатеља, а за највећи хришћански празник припремала се три дана.

- Са празновањем Ускрса смо почели већ на Велики четвртак, када сам са породицом ишла у цркву. На Велики петак смо сви постили, а у суботу фарбали јаја и навече такође ишли на мису, гдје смо дочекали Ускрс и упутили честитке једни другима - препричава Лукенда обичаје који се преносе са кољена на кољено.

Симболика Ускрса

Највећи хришћански празник су прославили вјерници који вријеме рачунају по грегоријанском календару. Ускрсом се слави ускрснуће Исуса Христа, који је, према хришћанском вјеровању, осуђен у четвртак, разапет на крсту у петак, а ускрсао у недјељу. Ускрс слави Исусов прелазак из смрти у живот, а празник представља љубав, помирење и праштање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана