Касиндолска ријека порибљена поточном пастрмком

Srna, foto: arhiva
Касиндолска ријека порибљена поточном пастрмком

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Активисти групе грађана у оквиру иницијативе "Стоп изградњи МХЕ на Касиндолској ријеци", у сарадњи са Спортским риболовним друштвом "Жељезница" из Источног Сарајева, организовали су данас акцију порибљавања у горњем и доњем току Касиндолске ријеке у коју су пустили 7.000 поточних пастрмки.

Активиста ове групе Сара Тушевљак рекла је новинарима да су одлучили да организују акцију, с обзиром на то да је примијећено да у овој ријеци има мање поточне пастрмке.

"Данас, првенствено вршимо порибљавање, а онда ћемо покушати да организујемо и друге активности с циљем промоције заустављања изградње мини-хидроелектрана", истакла је Тушевљакова, додајући да је рибу донирало предузеће "Бутрекс рибарство" из Требиња.

Предсједник Спортског риболовног друштва "Жељезница" из Источног Сарајева Ђорђе Клепић рекао је да је на подручју гдје се врши порибљавање предвиђена градња три мини-хидроелектране.

"Једна је већ у функцији, за једну је наводно дошло рјешење, а за трећу је у току. Ми ћемо настојати да оваквим и сличним активностима покушамо спријечити даљу изградњу мини-хидроелектрана. Имамо подршку активиста бројних еко-удружења, планинарских и риболовних друштава, ловачких удружења у БиХ и љубитеља природе", истакао је Клепић.

Према његовим ријечима, лоше стање је и на ријеци Жељезници, те очекују да они који су започели те пројекте доврше оно што морају по еколошкој дозволи и направе стање на ријеци онако како би требало да буде у складу са природом.

Клепић је нагласио да је прије двије године успјешно организовано Свјетско првенство у риболову на Жељезници, те да су добили све похвале, док је сада немогуће организовати такмичење на нивоу удружења јер је ријека у лошем стању, те је угрожен биљни и животињски свијет.

Замјеник предсједника Спортског риболовног друштва "Жељезница" Предраг Даничић истиче да је важно да се подмлађује чланство јер је у томе перспектива, те да сваке године организују школу риболова, на којој буде између 30 и 40 полазника.

"Имамо теоретски дио у школи, а практични на ријеци и дјеца су одушевљена. Организујемо и такмичења, на којима остварујемо добре резултате. Учимо дјецу да је важно да чувамо ријеке, а један добар примјер је и акција порибљавања којој су присуствовали", рекао је Даничић.

Он додаје да се труде да колико-толико очисте и сачувају ријеке - велико природно богатство које човјек све више уништава. /крај/вса/вј/фото

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана