Карневал прњаворских Италијана: Маскама растјерали зле духове и кишу

Бране Радуловић
Карневал прњаворских Италијана: Маскама растјерали зле духове и кишу

Прњавор - Стара народна изрека да је боље да нестане село него обичаји досљедно се већ више од вијека његује у прњаворском селу Штивор, удаљеном пет километара од општинског центра.

Маскирана поворка уз пјесму пролази кроз село и посјећује домаћине који је дарују слаткишима и воћем, јер у народу постоји вјеровање да машкаре из села истјерују зле духове.

Манифестацију, која је одржана по 136. пут, организовало је Удружење Италијана, а радују јој се и припадници других народа.

Овај обичај овдје је стигао још са првим досељеницима са сјевера Италије, из области Тренто, крајем 19. вијека.

- Окупљање којим се обиљежава почетак ускршњег поста организовали су наши преци, који су декретом тадашње Аустроугарске монархије стигли на ове просторе, гдје су у "дивљини" шумског простора почели да оснивају своје економије. Покладе су и тада биле нешто што се не пропушта. Тако је и дан-данас, па ме посебно радује да традицију вјерно чувају и наши најмлађи становници - каже пензионер Стјепан Морети из Штивора који је до сада учествовао на шездесетак зимских карневала.

Иако су забаву обиљежили киша, сусњежица и хладноћа, Штиворчани и њихови гости били су јачи и од лошег времена. Неки од њих су поручили да су захваљујући маскама растјерали не само зле духове већ и кишу.

- Нема тог разлога који би нас могао спријечити да дођемо у Штивор. Наши домаћини заслужују све честитке, јер су одавно савладали рецепт добре организације, гостопримства и смисла за игру, пјесму, забаву - каже активисткиња из бањалучког Удружења Италијана Радмила Маричић.

Стигли су и бројни гости из других градова и држава, јер су жељели да буду дио карневала о коме ће причати до наредног скупа под маскама.

- Многи од нас обавезе у иностранству усклађују са датумом одржавања машкара. За нас који смо поријеклом са овог подручја карневал је сусрет са завичајем, познаницима, родбином, дружење које буди старе успомене, враћа нас у прошлост, а срцу доноси посебну топлину - каже Марио Ровер који је стигао из Швајцарске, гдје већ годинама ради.

Након што су у дугој колони прошли кроз село, учесници машкара вратили су се у мјесни Дом културе гдје их је чекало иће и пиће, са неизоставним вином штиворских домаћина. Дружење је уљепшала и музичка група која је нашла "жицу" посјетиоцима и подигла их на ноге. Те празничне ноћи, између суботе и недјеље, нико није гледао на сат. По томе је Штивор, као највеселије село у Српској, надалеко познат.

Чеси

Традицију обиљежавања поклада већ деценијама његују и прњаворски Чеси који живе у приградском насељу Маћино брдо. Они се ових дана припремају за карневал који ће бити одржан у недјељу, 26. фебруара.

- Драго нам је што се са нама веселе и наше комшије других националности. Све обичаје пратимо заједно, због чега смо и познати под називом "Европа у малом" - рекао је предсједник Савеза националних мањина РС Фрањо Ровер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана