Каритас швајцарске обезбиједио помоћ за 150 породица у Бијењини

Срна
Каритас швајцарске обезбиједио помоћ за 150 породица у Бијењини

БИЈЕЉИНА - Представници Хуманитарне организације Каритас из Швајцарске донирали су данас 150 ваучера вриједности 35.775 КМ за куповину хране и хигијенских производа социјално угроженим породицама у Бијељини, чији је положај додатно угрожен због посљедица епидемије вируса корона.

Ова средства корисници ће моћи да искористе у наредна три мјесеца. Замјеник градоначелника Бијељине Предраг Јовић рекао је да су 50 социјално угрожених породица изабрали посредством Центра за социјални рад, а 100 ромских породица изабрало је Удружење грађана за промоцију образовања Рома “Отахарин”, саопштено је из Градске управе.

“Ово је наставак добре сарадње града Бијељина и Каритаса Швајцарске”, рекао је Јовић и навео да постоји дугогодишња сарадња када је ријеч о стамбеном збрињавању Рома и запошљавању ове популације.

Према његовим ријечима, Градска управа Бијељина, Каритас и Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара заједно су обезбиједили 450.000 КМ за изградњу стамбене зграде са шест станова за Роме, обезбијеђено је још 484.000 КМ за другу такву зграду у Бијељини, а Роми који ту буду живјели имаће и посао у првом социјалном предузећу “Агроплан”, у чијем је оснивању учествовао “Отахарин”. “Ово је риједак примјер социјалне укључености Рома у свакодневни живот и тако ћемо и наставити”, поручио је Јовић.

Представник Каритаса Швајцарске у БиХ Бакир Омукић рекао је да вриједност појединачног ваучера зависи од броја чланова породице којима ће бити додијељени, породице са два члана добиће ваучер од 50 КМ, а вишечлане до 125 КМ. Извршни директор “Отахарина” Драган Јоковић рекао је да иницијатива Каритаса Швајцарске показује да најугроженије ромске породице имају на кога да се ослоне и захвалио за њихову помоћ при успостављању социјалног предузећа и постављању пластеника у којем Роми зарађују за живот.

“Имамо и штанд на пијаци гдје продајемо органску јагоду и позивам све грађане да купују код нас и тако помогну даље запошљавање Рома, њихово стамбено збрињавање, а затим и школовање најмлађих”, поручио је Јоковић.

Каритас Швајцарске обезбиједио је помоћ за 2.000 домаћинстава у БиХ за април, мај и јун због глобалне ситуације изазване вирусом корона, а ова помоћ је намијењена особама са инвалидитетом и хроничним болестима, пензионерима, самохраним родитељима и етничким мањинама, попут Рома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана