"Караван зимнице" у Бијељини - Зелена пијаца замирисала по бакиним рецептима

Срна
Foto: срна

БИЈЕЉИНА- "Караван зимнице и базар рукотворина" у Бијељини окупио је вриједне семберске домаћице, Зеленом пијацом мирисали су свјежа туршија и ајвар спремљени по старој рецептури, а посјетиоци нису остали имуни ни на разне сиреве и ликере.

Руководилац Службе пијачних услуга у предузећу "Комуналац" Хелена Стојић рекла је да трећи пут у кругу Зелене пијаце настоје да промовишу ручне радове и домаћице, које се свесрдно труде да од свега што је природа дала направе нешто по рецептима бака. "Јако битна ствар је да се ово спрема по старој, домаћој рецептури.

Продавци настоје да покажу свој труд и под овим небом, гдје има доста великих трговинских ланаца, нађу своје мјесто и пласирају производе", рекла је Стојићева новинарима у Бијељини. Стојићева је подсјетила да је Зелена пијаца у Бијељини позната дуги низ година, има шта да понуди, па је позвала људе да је подсјете, јер ту вриједни домаћини и домаћице свакодневно нуде своје производе. "Мислим да је ове године мало већа посјећеност јер су блаже епидемиолошке мјере.

Грађани примјећују да је све поскупјело усљед суше, због чега је слабија понуда, а самим тим је и скупље... Треба више новца издвојити за прављење зимнице, а када неко то уради умјесто вас, притом по старој рецептури, то је онда заиста сјајна прилика да једете нешто квалитетно", напоменула је Стојићева.

Цвија Крајишник из "Цицине радионице" рекла је да им је новина сир "Чобанчица", који је и прије рата правила њена мајка. "Годинама га правимо само за своје потребе, међутим, на инсистирање свих оних који га једу, морали смо да га изнесемо на тржиште. Сиреви су здрави, посебно за кости и зубе.

Ту су разноврсни укуси, па је тако у понуди и сир у маслиновом уљу, оплемењен зачинима и љековитим биљем", рекла је Крајишникова. Она је напоменула је и да имају печене сиреве, а ријеч је о врхунском деликатесу. Домаћица Рамиза из Јање рекла је да је ове године припремила филоване паприке са купусом, ајвар, шарену салату, киселе краставчиће, рендани купус, шарену салату са патлиџаном, црвене паприке са бијелим луком, слатко од смокава, као и сирупе од руже и зове.

Љиљана Лазић из Трњака рекла је да јој није било тешко припремити зимницу, будући да узгаја поврће, а оно што не прода свјеже - кисели. "Ја то волим да радим и све искористим. Имам паприке, као и парадајз. Када је ријеч о салатама, ту је туршија, карфиол, разне врсте љутих папричица...

Имам и слатки програм – правим 15 врста џемова и компота и тако искористим све воће", рекла је Лазићева, која нуди и пет врста сокова, чак и од трњине, руске џанарике, руже, зове.

Она је истакла да купаца има, а људе је позвала да дођу на пијацу и купе квалитетне, домаће производе. Посјетиоци су данас могли да погледају и разне ручне радове попут ношњи, икона, ђердана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана