Капиталци немоћни пред србачким риболовцем Душком Векићем

Дејан Јовичић
Капиталци немоћни пред србачким риболовцем Душком Векићем

СРБАЦ - Душко Векић (26) из Гламочана код Српца слободно вријеме најчешће проводи на ријекама и језерима бавећи се спортским риболовом којег је заволио још од малих ногу и може се похвалити да су се на његову удицу качили капитални примјерци рибе.

Након што је у априлу прошле године, током васкршњих празника, на ријеци Сави код Српца уловио сома тешког чак 72 килограма, овај пут му се посрећило на првомајски празник када је на Врбасу у селу Пријебљези упецао још једног капиталца тежине око 20 килограма.

Битку са грдосијом дугачком чак 230 центиметара прошле године је водио са пријатељем Кристијаном Пантелићем који је такође успјешан риболовац, а овај пут је сам извукао сома на обалу.

- Око 17.30 часова, на први забачај, два метра од обале, сом је покупио варалицу и тада је кренула борба која је трајала петнаестак минута. Прво сам га кренуо ухватити лијевом руком, након чега се истргнуо, али сам га поново привукао и извукао десном руком - рекао је Душко.

Након што је објективом овјековјечио тренутак улова, Векић је као и сваки прави спортски риболовац, под слоганом “ухвати и пусти”, рибу вратио назад у ријеку.

- Сматрам да је то хумано и корисно за одржавање рибље популације, нарочито из разлога што је сом кога сам уловио била женка спремна за мријест - каже Душко.

Пецањем се бави од пете године. Кренуо је прво са оцем, а послије са другарима на мањим водама у близини куће.

- Најчешће пецам на Врбасу у околини Разбоја, углавном са обале, док сам на Сави претежно у чамцу. Мислим да у србачки водотоцима има још већих капиталаца, нарочито у Сави, гдје сигурно има сомова тежих од 90, па чак и 100 килограма - истиче Душко који се бави месарством.

Његов пријатељ Кристијан са којим често прекраћује вријеме током пецања ловио је шаране и амуре тешке од 15 до 20 килограма, а већим уловима у посљедње вријеме може се похвалити и Небојша Шарић из Каоца који је за свега годину и по дана успио уловити три сома капиталца од 15, 20 и 33 килограма.

Богатство вода

Србац је одувијек био познат по богатству вода и организованом спортском риболову. СРД “Бистро” окупљало је својевремено више од 700 чланова, а у Српцу дјелује и удружење “Стублаја” које газдује вјештачким језером истоименог назива. У бардачким рибњацима некада се производило и по 100 вагона рибе, а исушивањем највећег броја језера производња рибе је сведена на симболичан ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана