Каоци код Српца: Хајдучки растанак уз борбу и пјесму

Д. Ј.
Каоци код Српца: Хајдучки растанак уз борбу и пјесму

Србац - Хајдуци из Српца и околине традиционално су се окупили у излетишту у Каоцима како би уз дружење и пјесму обиљежили Митровдан, који је у српском народу познат као хајдучки растанак.

Није мањкало ни надметања, па су хајдуци одмјерили снаге у вишебоју, скоку удаљ, бацању камена с рамена, пењању уз конопац, котрљању балвана и гађању ваздушном пушком.

Звање најбољег хајдука ове године понио је млади србачки спортиста Гојко Басурић, који је у Српцу познат и као троструки побједник такмичења у богојављенском пливању.

- Хајдучки сусрети су посебни јер се на њима промовишу култура и традиција и нека помало заборављена такмичења. Иако сам побиједио, резултат је за мене увијек у другом плану - каже овај скромни младић, који је и вишеструки освајач медаља на домаћим и међународним карате такмичењима.

Осим што осваја завидне спортске резултате, Басурић је и успјешан студент математике на Природно-математичком факултету у Бањалуци.

Један од домаћина манифестације Марко Богосавац каже да већ дуже од деценију окупљају бројне пријатеље који им првенствено помажу да сачувају излетиште од загађења.

- Као круна доброг рада и дружења долазе и хајдучка окупљања када се добро провеселимо - каже Богосавац, који је и један од власника излетишта.

Он је додао да су на хајдучком дружењу прикупљена симболична новчана средства која ће бити усмјерена у хуманитарне сврхе.

Манифестација је до сада била подржавана из буџета општине, али је ове године на снази привремено финансирање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана