Канцеларија за ветеринарство:Ускоро кампања "Спријечи корупцију"

Срна
Foto: скриншот

САРАЈЕВО- Канцеларија за ветеринарство БиХ у сарадњи са Министарством спољне трговине и економских односа у Савјету министара покренуће кампању "Спријечи корупцију", како би се допринијело отклањању и спречавању могућих облика коруптивних понашања.

Повод за покретање кампање јесте епилог акције Агенције за истраге и заштиту (Сипа) кодног назива "Инди", у којој су ухапшена три гранична ветеринарска инспектора Канцеларије за ветеринарство БиХ због злоупотребе службеног положаја и овлаштења, те примања дара и других облика користи, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

У оквиру кампање, између осталог, планирано је увођење бесплатног броја за пријаву корупције, уз постојећу апликацију за онлајн пријаву корупције на службеној веб страници Канцеларије за ветеринарство, те постављање плаката са антикорупцијском поруком на граничним прелазима у БиХ.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац и директор Канцеларије за ветеринарство БиХ Саша Бошковић поручили су данас да је циљ кампање "Спријечи корупцију" подизање јавне свијести о штетности корупције и охрабривање грађана, посебно привредника, да се активно укључе у све облике спречавања те пошасти.

"Поново позивам све грађане, а посебно домаће привреднике, да нам буду партнер у борби против потенцијалне корупције, те да се обрате надлежним службама и Канцеларији за ветеринарство БиХ уколико имају притужбе на рад граничних ветеринарских инспектора у смислу њиховог евентуалног незаконитог дјеловања", нагласио је Кошарац.

Он је додао да се ове активности спроводе с циљем спречавања потенцијалних девијантних и незаконитих активности на граничним прелазима.

"Апсолутни смо заговорници децидног поштовања законских прописа и нултог степена толеранције према државним службеницима за које се утврди одговорност за незаконито поступање. Потпуно је неприхватљиво да правоснажно осуђени за злоупотребу службеног положаја и корупцију раде у државној служби", поручио је Кошарац.

Он је нагласио да је обавеза граничних ветеринарских инспектора да поступају законито, те да буду у функцији помоћи и подршке унапређењу спољнотрговинског промета и побољшању пословног амбијента.

"То значи да гранични ветеринарски инспектори морају беспријекорно да обављају своју дужност без помисли на евентуалне коруптивне радње и криминогене активности. Наше опредјељење је да и путем антикорупцијске кампање превентивно дјелујемо и охрабримо домаће произвођаче, прерађиваче и извознике да пријаве евентуалне коруптивне радње и незаконита поступања државних службеника", рекао је Кошарац.

Директор Канцеларије за ветеринарство Саша Бошковић рекао је да се значај кампање "Спријечи корупцију" огледа у настојањима да се превентивним активностима допринесе спречавању потенцијалног нивоа корупције граничних службеника запослених у тој институцији, односно граничних ветеринарских инспектора.

"Људи који улазе у БиХ први контакт остварују са граничним службеницима, укључујући и граничне ветеринарске инспекторе. Они су презенти ове земље и морају на законит начин, часно и поштено да обављају своју дужност, уз нулту толеранцију на корупцију или криминогене активности", навео је Бошковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана