Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ

Драгана Келеч
Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТС-а БиХ

Бањалука - Управни одбор Фонда солидарности за обнову РС одобрио је јуче локалним заједницама пет милиона марака како би покриле трошкове које су имале током прошлогодишњих поплава.

Предсједник Управног одбора Фонда солидарности за обнову Жељка Цвијановић истакла је да је одлука донесена на приједлог и на основу критеријума Савеза општина и градова РС истакавши да ће новац бити на располагању општинама у идућа два до три дана.

- На овај начин се признаје дио трошкова које су општине имале за вријеме и послије поплава, а односе се на гориво, струју, храну, збрињавање евакуисаног становништва, депоновање смећа и друге трошкове који су тада били наметнути -  истакла је Цвијановићева.

Критеријуми за додјелу помоћи, како је објаснила, су износ штете у општинама и вриједност и број ваучера издатих у њима. Цвијановићева је нагласила да је донесена и одлука да Добоју буде стављено на располагање шест милиона КМ за подршку привреди чиме ће бити покривено 15 одсто укупне штете у добојској привреди. Она је подсјетила да је одлука донесена на основу ранијег договора између предсједника РС, Владе, Градске управе Добој и локалних привредника.

- Дио тог договора је и да Градска управа Добој у сврху подршке локалним привредницима учествује са три милиона КМ - истакла је Цвијановићева.

Управни одбор Фонда солидарности за обнову РС одлучио је да 196.000 марака буде стављено на располагање за санацију водовода у Зворнику и Центра за културу у Челинцу, а за реконструкцију Центра за социјални рад у Бијељини 200.000 КМ.

Одлучено је да буде издвојен милион КМ за пројекте експропријације током реконструкције насипа у Козарској Дубици, Градишци и Бијељини.

- Одлучили смо да за одређене изведене радове ставимо на располагање 1,4 милиона КМ - рекла је Цвијановићева и додала да је "Путевима РС" одобрено 5,5 милиона КМ за обнову магистралних путева.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић захвалио је Фонду солидарности за обнову и предсједнику РС на подршци истакавши да је добро и што је до краја године продужено пуњење Фонда солидарности на основу солидарног доприноса.

Неки од пројеката обнове

- 5,5 милиона за обнову магистралних путева

- 1 милион за реконструкцију насипа у Козарској Дубици, Градишци и Бијељини

- 200.000 за реконструкцију Центра за социјални рад у Бијељини

- 196.000 за санацију водовода у Зворнику и Центра за културу у Челинцу

 

Критеријуми за додјелу помоћи општинама

- процијењени износ штете

- вриједност и број издатих ваучера

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана