Канализација у Бијељини за још 2.500 домаћинстава

Љиљана Алексић
Канализација у Бијељини за још 2.500 домаћинстава

Бијељина - Градња канализационе мреже у Бијељини требало би да буде настављена у јулу, а завршетком овог дијела пројекта биће обезбијеђено више од 2.500 нових прикључака на канализациони систем.

Реализацијом ове фазе, која ће коштати око осам милиона евра, на систем ће бити прикључена домаћинства која се налазе у дијелу града између улица Српске војске и 27. марта, као и у улици Димитрија Туцовића.

- Влада Холандије је преко програма "Орио" за ову фазу изградње канализације одобрила 6,5 милиона евра донација, а остатак новца биће обезбијеђен из градског буyета. Предвиђено је да радови трају 18 мјесеци, а изводиће их предузећа "Хигра" и "Бук промет" - рекао је директор Тима за имплементацију пројекта изградње канализационе мреже Владо Симеуновић.

Он је додао да ће у оквиру радова бити изграђена кружна раскрсница између улица 27. марта, Српске војске, Николе Тесле и Жртава фашистичког терора, познатија као раскрсница "код Бледа".

- Ова раскрсница успорава саобраћај у овом дијелу Бијељине, иако су приликом извођења раније фазе урађени семафори, то никада није профункционисало. Новим кружним током и тај проблем ће бити ријешен - каже Симеуновић.

Истакао је да ће за вријеме извођења радова саобраћај бити преусмјераван на алтернативне правце и улице у граду, а грађани ће морати да се наоружају стрпљењем, као и до сада.

Пројекат градње канализационе мреже у Бијељини вриједан је око 37 милиона евра, а у плану је да на пречистач отпадних вода буде прикључено око 40.000 корисника. До сада су на канализациону мрежу прикључена домаћинства у најгушћем дијелу града, односно око 20.000 корисника. Овај пројекат је прије неколико година Европска банка прогласила најбољим.

- Један члан овог тима је међу 60 кандидата недавно добио и посао у Европској банци, што показује да је урађен добар посао - истакао је Симеуновић.

Пречистач

Према подацима градске управе у Бијељини за десет година, откако се реализује пројекат изградње канализације, угашено је 25.000 септичких јама.

- Градњом пречистача, прикупљене отпадне воде се третирају и пречишћавају до другог степена квалитета и тек онда испуштају у водотокове. На овај начин заштитили смо извориште питке воде "Грмић", одвели већи дио отпадних вода из града, уништили двије трећине септичких јама, што говори да се пројекат показао оправданим - казао је Владо Симеуновић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана