Канађанка окупила расуту родбину у Слатини код Рогатице

Сретен Митровић
Канађанка окупила расуту родбину у Слатини код Рогатице

Рогатица - Када је у 69. години, прије два љета, први пут посјетила очев завичај у селу Слатина код Рогатице, Канађанка Хелена Божић-Кингсли обећала је да ће, ако је здравље послужи, поново доћи на старо огњиште, а обећање је испунила великом забавом за све чланове породице.

С обзиром на то дио њене најуже породице живи у околини Рогатице, а други дио широм Србије, позвала их је да се у што већем броју окупе и оду у посјету онима који су остали на прадједовини. Њена идеја одушевила је многе, а велику подршку је добила и од рођака Божидара Дринића и Бране Божића.

Божићи из свих крајева, њих готово 100, окупили су се у Слатини. Сусрет најближе родбине која се тада тек упознала или су се прије тога видјели само једном пропратиле су сузе радоснице.

- Мој отац је до посљедњег дана живота причао о свом завичају. Из тога сам стекла утисак да је то лијеп крај са добрим и племенитим људима. И нисам се преварила у тој процјени - казала је Хелена.

Божидар  Дринић, Хеленин брат од тетке, који је њена "десна рука", рекао је да је долазак његове сестре на огњиште пробудио огромну жељу њених рођака да крену њеним стопама.

- Само из Србије нас је дошло више од 25. Срећни, поносни и задовољни што нас је Јелена окупила. Она је отворила нову страницу историје наше фамилије. Показала је како се чувају коријени српства, породице и традиције. И не само то. Већина нас је први пут у прилици да се сусретнемо са браћом по крсној слави, да покажемо да крв није вода и да његујемо породично стабло, лозу Божића - казао је Дринић.

Бранислав Божић, који је био један од домаћина овог дружења, казао је да су ови дани за њихову породицу историјски.

- Пресрећан сам што смо се сви окупили. Има нас, сада смо видјели, хвала Богу доста. Јелена и Божо су највећи "кривци" што су нам срца коначно пуна, а ми у Слатини учинили смо све да нам овај сусрет остане у трајном сјећању и буде повод за нова дружења - казао је Божић.

За несебично залагање на повезивању породице Божић из Србије и Републике Српске, Српска краљевска академија из Београда у Удружење "Српска круна" које дјелује при Културно-историјском центру у Крагујевцу, Хелени Божић-Кингсли додијелила је Светотрифунско уздарје са златним знаком српске круне.

Уз непресушне разговоре, музику, пјесму, неизбјежно српско коло, чашицу пића и пуну трпезу разних ђаконија из кухиње вриједних домаћица рогатичког краја, али и равног Баната, породично весеље трајало је до касно у ноћ.

Љубав логораша и Њемице

Хелена је прво дијете Миливоја - Миле Божића и Њемице Софије Хедвиг-Хаберле, с којом се овај Рогатичанин као логораш током боравка у концентрационом логору у Дахау оженио 1944. године.

- Пошто је био вриједан момак, мог тату су распоредили да помаже њемачкој породици у селу код Штутгарта. Бринуо је о стоци, посебно коњима. Његова снага и горштачка љепота били су пресудни да се кћерка газде код кога је радио заљуби и уда за логораша. Била је то моја мајка Софија Хедвиг-Хаберле - испричала је Хелена.

Послије бројних  непријатности током рата и првих послијератних година, Миливоје и његова Софија са кћерком Хеленом, обрели су се у Канади. Иако живећи у тешким условима, тамо су добили још троје дјеце. Три сина, Милана и близанце Павла и Александра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана