Камена земља и искуство формула за врхунско вино

Милош Васиљевић
Камена земља и искуство формула за врхунско вино

ТРЕБИЊЕ - Породица Вукоје, најпознатија винарска и виноградарска породица у БиХ, прославила је Светог Трифуна, заштитника виноградара, започињући на овај дан и резидбу у свом виногорју Царски виногради.

- На тај начин желимо да вратимо снагу овом историјски важном винограду, не само за нашу фамилију него и читав регион, а такође желимо и да обиљежимо нашег свеца и заштитника, светог Трифуна који нам помаже да сваке године имамо идеалне услове и на крају буде све до нас како ће изгледати и грожђе и вино - појаснио је овом приликом Радован Вукоје.

Истичући да су ови локалитети и у виноградарски тешкој прошлој години дали изванредна вина, казао је да су се управо ту и показали прави виноградари. 

Вукоје је изразио жељу да 2024. година буде боља, иако је 2023, како каже, била узбудљива и изазовна, дајући виноградарима додатни адреналин и инпут за већи рад, како би постигли добре резултате који се огледају у првим винима из тог периода која су већ на тржишту.

A group of people standing in a vineyardDescription automatically generated

Каже да су ову годину започели тријумфално и до сада најзначајнијим резултатом, јер су вином - бијелом селекцијом, ушли међу најбољих стотину свјетских вина, што до сада није успјело ниједној винарији Југоисточне Европе, а то породици Вукоје даје додатну мотивацију да и даље представља овај регион и овај водећи вински басен који је знак распознавања Херцеговине у свијету.

- Оно што увијек волим да истакнем јесте то да наша вина настају у винограду, на овом локалитету Царски виногради и локалитету Засад поље, гдје креирамо своје вино, јер 80 одсто вина настаје у винограду, а оно што се касније дешава у подруму јесте само умјетност како из веома интересантне приче ферментације и каснијег одлежавања да се добије додатни квалитет који је виноград дао - каже Вукоје, напомињући да све оно што треба једном произвођачу вина јесте и добра позиција и добар рад у винограду.

Појаснивши да су у Херцеговини изврсни и климатски и педолошки услови, Вукоје каже да Царски виногради као историјски локалитет посједује и додатни инпут историје који говори да је ово изузетна виноградарска регија коју треба максимално искористити.

- Зато је и моја порука свим произвођачима - садимо што више винограда, искористимо ову нашу камену земљу на прави начин и подигнимо на највећи ниво ово божанско пиће у Херцеговини - поручио је Радован Вукоје са сунцем окупаних Царских винограда.

A person standing in front of a table with a paintingDescription automatically generated

На крају је додао да херцеговачке виноградаре, према досадашњим мјерењима у "Подрумима Вукоје", гдје иначе ништа не препуштају случају, очекује сушна година која, након благе зиме, може дати доста падавина у прољетним мјесецима, али с обзиром на падавинама богату јесен слиједи ипак погодна година која ће дати добро грожђе, а ова ће породица добрих виноградара сигурно направити добра вина.

Благосиљање винограда

На Светог Трифуна се, осим почетка резидбе и традиционалног залијевања чокота вином, виногради благосиљају, а код Вукоја је овај обред, уз славску свијећу и сјечење славског колача, обавио протојереј-ставрофор Велимир Ковач.

- Нека Господ уз винограде и сву природу која се буди и у нама пробуди нове снаге, да уз благослов божји и нама да доста снаге да се о њима бринемо, јер су виногради нарочито благословени, а од њиховог дара ми приносимо свој дар Господу на светој литургији - поручио је отац Велимир, честитајући славу и почетак сезоне свим виноградарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана