Кактуси и чуваркуће красе цијело имање Приједорчанкe Крстинe Антонић

Данијела Бајић
Кактуси и чуваркуће красе цијело имање Приједорчанкe Крстинe Антонић

ПРИЈЕДОР - Љубав и страст према биљкама млада Приједорчанка Крстина Антонић, чије је двориште преплављено сукулентима и другим цвијећем, претворила је у мали бизнис па њени кактуси неријетко бивају и младеначки поклони гостима.

Крстина, коју испит и одбрана дипломског рада дијеле од дипломе Пољопривредног факултета, смјер заштита биља, љубав према биљкама, али и животињама, наслиједила је од родитеља. Они су цијели живот, прича Крстина, која чека друго дијете, у пољопривреди, тако да су сестра и она училе од њих о узгоју, заштити, али и љубави према биљкама.

- Људи на селу другачије рачунају вријеме, односно према припреми земљишта за сјетву, жетви, брању кукуруза и спремању зимнице. То уђе у крв - казала је ова поносна власница више од 400 врста сукулената и 180 чуваркућа.

Породица заокупирана својим обавезама, наставља причу Крстина, на почетку није ни знала шта она ради, све док саднице нису почеле заузимати све више и више мјеста по воћњаку, након чега су се сви почели укључивати.

- Све је почела прије неколико година у трави испод јабуке. Прво су се укључили тата и дјед са прављењем полица, уз мамино будно око и идеје како и гдје. Касније је у помоћ почела да ускаче и сестра, кад год је имала времена за то - истакла је Крстина.

Додала је да данас највише времена проводе у пластенику који су прошле године поставили и ту гаје велики број егзотичних трајница.

- Трудимо се да понудимо квалитетне биљне врсте за сва дворишта и терасе током цијеле године. Од разних врста чуваркућа, сукулената, кактуса и другог биља - казала је Крстина.

Као мале су, прича она, пазиле на велики број саксија цвијећа у породичној кући, по дворишту и по башти, а ту љубав и страст покушава да пренесе и на своју трогодишњу дјевојчицу, која има огроман утицај на рад, тако што га, додаје у шали, понекад мотивише, а понекад онемогућава.

Велики ослонац и подршка јој је и супруг, који све своје слободно вријеме проводи са њом у пластенику.

- У пластенику смо скоро сваки дан, има много посла. Трудимо се да све стигнемо, није лако, али људи цијене наш труд и рад - рекла је Крстина.

Понуду, каже, праве тако што бирају шта то желе да виде у својој кући. Да су то прије свега здраве и јаке саднице, а што се тиче услова које биљка тражи, односно мјере свјетла, воде и слично, то сви морају да открију.

- У фази смо постављања још једног пластеника гдје ћу сијати и узгајати расад поврћа, као што радим и са осталим биљкама - казала је Крстина, чији зелену површину од овог прољећа украшава и велики броју зачинског биља.

Осим оних који их посјећују ради куповине, многи долазе и због разговора и по којег савјета.

- Међу њима је и много колекционара, који често сврате код нас - рекла је Крстина и додала да се људи често изненаде кад чују и виде 180 врста чуваркуће, за коју су били убијеђени да постоји само једна.

За саксију чуваркуће са именом, што значи да је познато њихово поријекло, потребно је издвојити од двије до три КМ.

- Примјера ради захвалнице за сватове и друга славља, односно кад се ради о већем броју биљака, онда по саксији спустимо и на марку. Тај поклон постао је јако популаран - казала је Крстина.

Рајска птица

Крстина каже да биљке набавља гдје год се за то укаже прилика, а редовно посјећује и сајмове цвијећа.

- Међу мојим биљкама има и једна из Африке коју ми је пријатељица донијела са путовања. Ријеч је о сјемену цвијета "рајска птица" - казала је Крстина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана