Кадети Полицијске академије добровољно даровало крв

Срна
Foto: срна

БАЊАЛУКА- Министарство унутрашњих послова (МУП) Републике Српске организовало је акцију добровољног давања крви у којој учествује 180 кадета Полицијске академије.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да се ова акција организује поводом славе МУП-а Српске Светог архангела Михаила и да се одазвало 180 младих кадета са Полицијске академије.

"Они ће даровањем крви помоћи свим грађанима Републике Српске којима је најдрагоцјенија течност потребна. Четврти пут ове године организујемо давање крви. Преко 1.000 припадника МУП-а до сада је даровало крв и на тај начин изразило помоћ нашим грађанима", рекао је Лукач новинарима током посјете Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске у Бањалуци.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан рекла је да су са припадницима МУП-а Српске од почетка пандемије организовали бројне акције давања крви када год је то било потребно.

"Проблем нису еритроцити. Крви има што се тиче те компоненте, али су нам проблем тромбоцити који се морају припремити из свјеже узете крви и рок употребе им је свега пет дана. У Универзитетском клиничком центру Републике Српске лијече се све млађи људи са јако тешким клиничким сликама и они су на посебним протоколима гдје им је ова компонента неопходна сваки дан", истакла је Гузијанова.

Кадет Полицијске академије Стефан Костић из Бијељине рекао је да му је хуманост главни мотив за даривање крви.

"Ово ми је први пут да дајем крв и тиме желим да помажем људима. Из истог разлога сам уписао и Полицијску академију", рекао је Костић. Акцији добровољног даровања крви присуствовали су и директор полиције Републике Српске Синиша Кострешевић и начелник Управе за полицијску обуку Миле Шикман.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана