Јуришни одред обиљежио 29 година од формирања

Срна
Јуришни одред обиљежио 29 година од формирања

ВЛАСЕНИЦА - Некадашњи припадници Јуришног одреда Власеница обиљежили су данас 29 година од формирања ове елитне јединице Војске Републике Српске /ВРС/.

Тим поводом организована је посјета Спомен соби погинулим припадницима ВРС, служен парастос за погинуле борце у Цркви Светих апостола Петра и Павла и положено цвијеће на Војничком гробљу.

Поводом годишњице од формирања Јуришног одреда, ратни командант одреда Мирослав Краљевић рекао је новинарима да је ово једна од најбољих и најславнијих јединица српске војске у посљедњем одбрамбено-отаџбинском рату.

„Оно што је красило Јуришни одред је било јединство, слога, патриотизам, јунаштво изнад свега јединице која је била понос свих нас у Власеници и широј регији.

 Борци који су чинили Јуришни одред нису били само из Власенице, већ и шире регије - Милића, Шековића, Братунца, Сребренице, Зворника и из других општина - Лакташа, Бањалуке и одређених градова из Србије”, рекао је Краљевић.

Он је изрразио захвалност свима који су дали животе не жалећи себе, дијелове свога тијела, онима који су рањени, као и свим породицама погинулих бораца.

Предсједник општинске Борачке организације Миле Симанић рекао је новинарима да је кроз Јуришни одред прошло више од 700 бораца и да је у различитим периодима јединица имала од 130 до 160 војника.

„Погинулих из јединице је 18, а велики број је страдао у другим јединицама јер су у нашем саставу били борци из Власенице, Милића и Шековића. Наш задатак је био да се изборимо да ослободимо и сачувамо српску земљу и створимо Републику Српску. Сад нам остаје да се у наредном периоду боримо без пушке за очување Српске”, додао је Симанић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Младен Поповић је изјавио новинарима да је Јуришни одред јединица која је била искра и нада у коју је вјеровао српски народ у овој локалној заједници.

Начелник општине Милићи Марко Савић изјавио је да је Јуришни одред једна од најелитнијих јединица Војске Републике Срске која је учествовала на ратиштима широм Републике Српске.

Обиљежавању су присуствовале и породице погинулих бораца, представници борачких организација Власенице, Шековића, Милића, Зворника, Осмака, те припадници некадашње Јединице шековићке Гарде.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана