Јунице из Чешке подмлађују домаће фарме

Анита Јанковић Речевић
Јунице из Чешке подмлађују домаће фарме

БАЊАЛУКА - Приплодне јунице из Чешке које су протеклих дана стигле на домаће фарме требало би да допринесу повећању производње млијека у Српској, али и ублажити поремећаје на тржишту изазване, прије свега, посљедицама пандемије.

Захваљујући пројекту подмлађивања фарми који се реализује удруженим снагама Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, мљекаре “Млијекопродукт” из Козарске Дубице и произвођача млијека, набављене су 123 квалитетне јунице које су распоређене на 11 пољопривредних газдинстава у Прњавору, Градишци и Козарској Дубици.

Новац за набавку укупно 700 јуница, колико је предвиђено пројектом, обезбијеђен је из Компензационог фонда Владе РС и то милион КМ, “Млијекопродукт” је учествовао са 1,2 милиона марака док су фармери требали издвојити 30 одсто средстава у односу на укупну цијену грла. 

Начелник Одјељења за сточарску производњу у Министарству пољопривреде Младен Стојановић каже да ће у наредних 15 дана у Српску стићи још 250 младих грла, док ће преостале краве бити испоручене до краја септембра, када је рок за реализацију пројекта.

- Сљедећи контигент јуница биће распоређен корисницима из Приједора и Градишке. Веома смо задовољни одзивом произвођача који су се за учешће у пројекту пријавили у много већем броју него што смо планирали - рекао је Стојановић и појаснио да су право учешћа у пројекту имали фармери који гравитирају око мљекаре “Млијекопродукт”.

У тој компанији изразили су задовољство због успјешне реализације пројекта набавке квалитетних јуница за своје кооперанте.

- Овај партнерски пројекат наше компаније и ресорног министарства само је једна у низу планираних активности које ћемо спроводити у циљу унапређења мљекарског сектора. Набавке јуница помоћи ће стабилизацији тржишта млијека -  рекли су у “Млијекопродукту”.

На фарму Драгана Јокића из Велике Илове код Прњавора пристигло је 15 приплодних јуница које ће осигурати раст производње млијека, која сада износи око 1.200 литара на дневном нивоу.

- Аплицирали смо за нешто већи број грла, али пројектом је било максимално 15 и толико смо и добили. Опција да издвојимо само 30 одсто средстава за нас јесте од великог значаја, нарочито што је узгој властитих јуница далеко скупљи у односу на износ који смо издвојили - рекао је Јокић.

Нове краве добио је и мљекар Перо Радић из засеока Поповићи код Бање Кулаши у Прњавору, који истиче да без помоћи ресорног министарства и мљекаре, не би успио сам зановити фарму.

- Откупна цијена млијека од 0,80 КМ по литру једва покрива трошкове производње, а јунице које смо набавили коштају око 4.500 КМ по грлу, што је за нас велика сума с обзиром на тренутну ситуацију у мљекарском сектору која је поприлично тешка и неизвјесна - рекао је Радић.

Додаје да на фарми има око 60 грла од којих је 35 у мужи, те да дневно у просјеку дају око 700 литара млијека.

“Пађени”

Младен Стојановић каже да ресорно министарство припрема јавни позив за набавку јуница фармерима на подручју Романије и Херцеговине.

- Тај пројекат биће намијењен мљекарима који гравитирају око мљекаре “Пађени” с тим да ће модел финансирања бити нешто другачији. Министарство ће учествовати са 40 одсто средстава, мљекара са 30, фармери 20, док ће локалне заједнице обезбиједити десет одсто новца - рекао је Стојановић.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана