Јунице и малине доносе зараду

Милијана Латиновић
Јунице и малине доносе зараду

Бањалука - Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС реализује пројекат побољшања животних услова на селу вриједан седам милиона марака.

Из Министарства наглашавају да је главни циљ пројекта повећање прихода домаћинстава за око 40 одсто и смањење сиромаштва у сеоским подручјима.

- Све активности пројекта су базиране на подршци производње млијека и малина - рекли су у Министарству.

Додају да је у сарадњи са билећком мљекаром "Пађени" и Уникредит банком набављено 85 јуница из Чешке и Аустрије.

- Куповином висококвалитетних јуница побољшали смо пасмине на фармама, а у кругу мљекаре "Пађени" формиран је репроцентар гдје ће се узгајати квалитетна грла, која су до сада била доступна само из увоза - истакла је службеник за мониторинг и евалуацију пројекта Наташа Косић.

Она је додала да Министарство Правилником о подстицајима за ову годину фармерима субвенционише 25 одсто кредита за набавку јуница. Захваљујући овом пројекту Данијела Салатић из Билеће је повећала број стоке у свом имању.

- Купила сам пет квалитетних јуница, тако да сад на фарми имам девет музних грла и 10 јунади. Овим пројектом смо побољшали квалитет стоке и унаприједили производњу млијека. Стоку углавном хранимо сијеном, а без обзира на малу откупну цијену млијека, успијевамо да покријемо трошкове - рекла је Салатићева.

За формирање расадника малине у Пољопривредној задрузи "Увац" из Рудог набављено је око 14.040 садница које ће у јуну бити подијељене члановима задруге.

- Чланови задруге, који по овом моделу буду добили саднице, у обавези су да све што произведу пласирају на тржиште путем задруге - казала је Косићева и додала да ће током прве године у расаднику бити произведено око 150.000 садница, а 70 одсто биће подијељено становништву.

Службеник Задруге "Увац" Милан Топаловић је рекао да је на подручју општине Рудо најмање 50 породица које су у узгоју малине препознале шансу за зараду, а формирањем расадника процес производње овог воћа је комплетиран.

- Набавили смо сертификоване саднице из Швајцарске и формирали матични засад. Ово ће значајно утицати на побољшање производње, јер имамо квалитетан расад и не морамо увозити саднице из иностранства - рекао Топаловић.

Општине

Пројектом побољшања животних услова на селу обухваћено је 14 изразито неразвијених општина на југоистоку Српске: Билећа, Вишеград, Источни Стари Град, Трново, Берковићи, Источни Мостар, Калиновик, Невесиње, Рогатица, Рудо, Чајниче, Љубиње, Ново Горажде и Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана