Јујић: За 16 пројеката у 13 општина 300.000 КМ

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић потписала је данас у Бањалуци уговоре са представницима 13 општина за суфинансирање 16 пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединица локалне самоуправе за шта је издвојено 300.000 КМ.

Јујићева је рекла да ће дозначена средства омогућити реализацију пројеката који се, између осталог, односе на јачање улоге мјесних заједница, рјешавање проблема у обласи комуналне инфраструктуре, подршку социјално и материјално угроженим лицима и младим у области пластеничке производње.

"Средствима ће бити омогућена и набавка санитетског возила и медицинске опреме за амбуланте породичне медицине, подршку породицама угроженим пандемијом вируса корона и земљотресом", рекла је Јујићева новинарима након потписивања уговора.

Она је подсјетила да Влада Српске већ дужи низ година издваја износ од три милиона КМ кроз грант неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе и то се, како је истакла, исплаћује квартално.

Начелник општине Језеро Сњежана Ружичић рекла је да је ова локална заједница добила 14.200 КМ за два пројекта која су везана за младе људе.

Она је изразила очекивање да ће средства за пројекте уз локалним заједницама бити и повећана јер ова средства много значе изразито неразвијеним општинама.

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је ова локална заједница заједно са Фондацијом "Мозаик" формирала фонд за дијаспору из којих се суфинансирају пројекти запшљавања људи.

"Средствима која смо добили, а ријеч је о 25.000 КМ, биће придружена у фонд, те ће са овим средствима општина Лопаре учествовати укупно са 80.000 КМ, а Фондација `Мозаик` 80.000 КМ. Имамо значи фонд од 160.000 КМ које ћемо утрошити на три фирме наших људи из дијаспоре као мјеру подстицаја", рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана