Јубиларни Кочићев збор отвара ликовно саборовање

Срна
Јубиларни Кочићев збор отвара ликовно саборовање

Бањалука - Јубиларни, 50. "Кочићев збор" почеће у недјељу на Зеленковцу, код Мркоњић Града, отварањем 15. ликовног саборовања "Змијање 2015", те проглашењем добитника Кочићеве награде и награде "Змијањче".

Секретар Завичајног друштва "Змијање" Предраг Благојевић рекао је да манифестација има дугу традицију.

- Значајан догађај представља и први фестивал изворне пјесме такмичарског карактера, који ће бити одржан у суботу, 22. августа, у просторијама Градског позоришта "Јазавац" у Бањалуци - рекао је Благојевић. Према његовим ријечима, на овом фестивалу такмичиће се 30 пјевачких група.

Отварање централне манифестације "Кочићев збор" предвиђено је за недјељу, 23. август, од десет часова у Бањалуци, у парку названом по великом писцу.

Из Организационог одбора ове манифестације, на чијем челу је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић, раније је најављено да ће на овогодишњој манифестацији учествовати више од 50 књижевника из региона и Европе.

Планиране су бројне културне и умјетничке манифестације међународног карактера, као што је организовање научних скупова и бројних књижевних догађаја посвећених животу и дјелу Петра Кочића, те борбе бикова, које традиционално остају саставни дио овог збора. Једна од новина овогодишњег "Кочићевог збора" биће "Змијањски рок концерт", који је намијењен првенствено младима, с циљем чувања успомене на једног од најзначајнијих писаца српског језика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана