Јовица Радуловић, начелник Модриче: Није лако задржати стручњаке

Милош Васиљевић
Јовица Радуловић, начелник Модриче: Није лако задржати стручњаке

Заједно са суграђанима у години на измаку привели смо крају капиталне пројекте који се односе на путну инфраструктуру и снабдијевање водом. Осим тога субвенционишемо привреднике и пољопривреднике и трудимо се да задржимо, колико је у нашој моћи, све оне који желе да живе и раде у Модричи, што није нимало лако.

Истакао је ово у интервјуу за “Глас Српске” начелник општине Модрича Јовица Радуловић додавши да су на Вучијаку и Требави ријешили питање водоводне мреже, што је за тамошње становнике био велики проблем.

- У мјесној заједници Милошевац, која граничи са општином Шамац, уз помоћ Владе Републике Српске завршили смо један од највећих капиталних пројеката у посљедњих десет година, а то је изградња комплетне водоводне мреже - рекао ја Радуловић и додао да ће у локалној каси идуће године бити 16,7 милиона марака.

ГЛАС: Шта тренутно Модричи највише недостаје, који су то капитални пројекти у које ћете улагати?

РАДУЛОВИЋ: Планирамо да у наредној години ријешимо два велика проблема која тиште нашу општину. Прво је питање ватрогасног дома, који је из шездесетих година прошлог вијека. Имамо зелено свјетло Скупштине општине да идемо у набавку земљишта или зграде за смјештај ватрогасног дома, а наш циљ је да под једним кровом имамо ватрогасно-спасилачку екипу. Уз то планирамо кроз јавно-приватно партнерство да ријешимо питање смјештаја за пензионере, јер Дом за старе је из седамдесетих година прошлог вијека, а суграђани трећег животног доба требају квалитетан кутак.

ГЛАС: Како намјеравате да ријешите проблем саобраћајних гужви?

РАДУЛОВИЋ: Планирамо да у 2024. години изградимо велику кружну раскрсницу у центру града и да покушамо заједно са општином Вукосавље да ријешимо један велики пројекат, а то је ревитализација старог моста преко ријеке Босне. На тај начин био би растерећен улаз у град.

ГЛАС: Какав је привредни амбијент? Има ли инвеститора? Чиме се људи највише баве?

РАДУЛОВИЋ: У датим условима морам да будем задовољан, јер Модрича нема пословну зону, али њу су сами изградили наши предузетници. Најзаступљенија је металска грана индустрије, а велики број људи запослен је у обућарској производњи, јер имамо неколико фирми од којих свака запошљава од 100 до 350 радника. Пуно водимо рачуна о пољопривредницима, за које сваке године издвајамо подстицаје. Сада су актуелна и стартап предузећа, циљ нам је да кроз иновације допремо до младих, али и свих оних који имају предузетнички дух у себи.

ГЛАС: Виде ли млади перспективу у Модричи?

РАДУЛОВИЋ: Дијелимо судбину других градова и општина у Српској, а то више није само питање материјалног, него људи иду због нестабилности на нашим просторима. Близу смо ЕУ, што нам је предност, али и недостатак. Ове и прошле године отишло је шест запослених из општинских органа, стручни кадар одлази и веома је тешко надомјестити то. Имаћемо и у будућности проблем, јер нам недостају стручњаци. У привреди су боље плате него у јавном сектору и ту нисмо конкурентни ни привредницима.

Безбједност

ГЛАС: Каква је тренутно безбједоносна ситуација, ако имамо у виду инцидент да су недавно браћа Хофман пријетила власнику кафића из Модриче с циљем да он лажно свједочи?

РАДУЛОВИЋ: На раскрсници смо путева, гдје је велики промет робе и капитала и самим тим, вјероватно, интересантни тим круговима из аспекта безбједности. Десио се тај немили догађај, али он на сву срећу није проузроковао неке посљедице по живот и имовину Модричана, али је изазвао узнемиреност грађана. Организовали смо ванредну сједницу Скупштине општине и затражили од свих институција да предузму све мјере да би се безбједоносна ситуација била поправљена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана