Јовић: Расте број корисника права на суфинансирање боравка у вртићу

Срна
Јовић: Расте број корисника права на суфинансирање боравка у вртићу

БИЈЕЉИНА - Република Српска суфинансира боравак у вртићу за дјецу без родитељског старања и дјецу са сметњама у развоју и за ове намјене је Јавни фонд за дјечију заштиту исплатио 23.170 КМ од увођења тог права у септембру, па до краја прошле године, рекао је Срни директор Фонда Недељко Јовић.

"Важно је напоменути да су прошле године у септембру предати захтјеви за
29 дјеце, док је у сваком наредном мјесецу број корисника у порасту и тренд раста очекујемо и у наредном периоду", навео је Јовић.

Он истиче да је великом броју дјеце ускраћено повољно и стимулативно окружење за развој и учење, због чега је било важно да се овој осјетљивој категорији дјеце омогући суфинансирање боравка у предшколским установама и тиме здрав раст и развој.

Према ријечима Јовића, за остваривање права на суфинанисрање корисници се могу обратити предшколским установама чије услуге користе.

Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске обезбјеђује накнаду за суфинансирање боравка у предшколској установи дјеце којима је утврђен статус дјетета без родитељског старања и дјеце са сметњама у развоју која имају налаз и мишљење стручне комисије, узраста од шест мјесеци до поласка у основну школу, а која имају пребивалиште на територији Српске.

Уплата предшколској установи обавља се на терет средстава за задовољавање развојних потреба дјеце.

Прва исплата овог права извршена је 29. октобра 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана