Јован Радомир, Српчанин, шведски водитељ и новинар у свијету промовише српска јела

Дејан Јовичић
Јован Радомир, Српчанин, шведски водитељ и новинар у свијету промовише српска јела

Србац - Шведски телевизијски водитељ и новинар Јован Радомир, који је поријеклом из Српца, нашао се у финалу међународног такмичења “Gourmand World Cookbook Awared” у оквиру којег сваке године награђују најбоље књиге о храни и пићу објављене широм свијета.

Његова нова књига “Балкан - храна, људи и успомене”, која је објављена 15. августа у Гетеборгу, номинована је на поменутом такмичењу у категоријама “Медитеран” и “Источна Европа”, а у конкуренцији се налазе књиге бројних аутора са свих меридијана, од Америке и Русије до Аустралије.

Иако ће на такмичењу наступити под шведском заставом, Јован ће на финалном такмичењу, које ће бити одржано у јуну у кинеском Макау, заправо представити обичаје народа у Србији и  на Балкану.

- Након великог успјеха прве књиге “Мој Балкан”, која је продата у више од 10.000 примјерака, објавио сам и другу књигу рецепата српске националне кухиње и других балканских народа. То није само кувар, већ књига успомена на моје поријекло и завичај и путопис кроз наше обичаје и историју. Читаоци ће кроз моју књигу пропутовати читавим Балканом и упознати славне личности и нашу богату традицију - каже Јован за “Глас Српске”.

Додаје да му је изузетна част што се нашао у финалу овог такмичења које се одржава већ 24. годину заредом, а до сада је учешће узело више од 215 земаља из цијелог свијета. Завршној церемонији присуствује на стотине аутора, кувара и других важних личности из области гастрономије и издаваштва, а ова награда у кулинарском свијету пореди се са “Оскаром” у филмској индустрији.

- Какав год пласман да остварим за мене ће бити успјех да нашу кухињу представим широј публици ван Шведске. Мој кувар је потекао из сјећања на Србац и родно село Бајинци, а прожет је бројним фотографијама из породичних албума. Надам се да ће освојити срца широм свијета и да ће многи научити како да спремају нека од најславнијих српских јела и при томе схватити да смо народ са богатом традицијом и културом - рекао је Радомир. Он је широј публици у Шведској већ двије деценије познат по интервјуима са највећим свјетским музичким звијездама и ангажману на “Евросонгу”, гдје је годинама био предсједник шведског националног жирија, а уназад неколико година прави је промотор српске националне кухиње и традиције нашег народа.

Бестселер

Прва књига Јована Радомира “Мој Балкан” доживјела је три издања и објављена је на шведском и енглеском језику. Друга књига је на путу да оствари сличан успјех, а Јованова велика жеља је да буде објављена и на српском језику, иако се шведско издање такође може купити у књижарама широм Србије.

 

Продуцент и филмски аутор

Талентовани Српчанин успјешан је и као продуцент, а у богатој каријери сарађивао је са многим страним, али и домаћим музичким звијездама, као што је Марије Шерифовић. Снимио је и бројне документарце, попут приче о животу Елвиса Прислија па све до филма о трубачкој групи у Шведској која свира српске традиционалне пјесме. Филм је сниман од Стокхолма до Гуче, а у њему је интервјуисао и Горана Бреговића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана