Још неизвјеснија судбина хотела у Сребреници

Срна
Foto: Срна

СРЕБРЕНИЦА - Судбина хотела који је прије неколико година у Сребреници изградила Фабрика дувана Сарајево /ФДС/, али никада није почео да ради, постаје још неизвјеснија са сазнањем да ова фабрика престаје са радом и иде у стечај, како су најавили медији из Федерације БиХ.

Градња је почела 2009. године и трајала око четири године, али радови нису завршени у потпуности и није уређен простор око објекта. Према тадашњим тврдњама представника ФДС-а, изградња је коштала десет милиона марака, а хотел са четири звјездице требало је да садржи 60 луксузно опремљених апартмана и соба, те још неке садржаје. Мјештани Сребренице годинама питају када ће хотел почети са радом, али одговора нема.

Од почетка изградње овог објекта избили су проблеми. Прво се појавило клизиште и оштећено је неколико околних кућа и улица поред градилишта, па је изабран нови извођач радова. Касније је финансијска полиције ФБиХ објавила и 2016. године Тужилаштву БиХ поднијела извјештај о злоупотреби положаја чланова управе ФДС-а. Неколико пута се и у парламенту ФБиХ расправљало о изградњи и злоупотребама приликом градње овог хотела, али никада нико није одговарао.

 У Сребреници се ништа не зна

У Сребреници представници локалне власти нису упознате о ономе што се дешава са ФДС-ом и каква судбина предстоји хотелу у центру овог градића, чијем су се почетку рада мјештани надали и радовали очекујући отварање нових радних мјеста и оживљавање туризма у овој, некада бањској и туристичкој варошици. Међутим, нови хотел ни шест година од обећања пословдства ФДС-а није почео са радом.

У међувремену је дио опреме одвезен, а објекат стоји као још један "споменик" туристичке заблуде поред празне градске пивнице, предратних девастираних хотела "Домавиа" и "Аргентарија", градске кафане и отвореног и након двије године затвореног мотела у овом мјесту. Бројни хотелски капацитети пропадају и не раде, а туристи или пословни партнери, када дођу у Сребреницу, преноћиште траже у сусједним Братунцу или Љубовији у Србији, односно 60 километара удаљеном Зворнику. На питања новинара прије мјесец дана, одговорено је из маркетиншке службе ФДС-а и наведено да ће одговорне особе доставити одговор о статусу хотела, али до тога није дошло.

Приликом посјете Сребреници послије локалних избора 2016. године тадашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да треба разговарати са представницима компаније која гради хотел да би се покренуо његов рад или да се тражи друго рјешење. "Нова општинска власт покренуће питање судбине овог хотела и тражити да се дефинише његов статус како би ова локална заједница имала неку корист, у смислу запошљавања радника и плаћања одређених доприноса у општински буџет", најавио је тада новоизабрани начелник општине Сребреница Младен Грујичић. Међутим, пет година након тога ништа није промијењено нити Грујичић има одговор на питање о статусу хотела.

Представници инвеститора приликом посјета Сребреници мијењали су и податке о капацитету хотела. Према ранијим најавама инвеститора, са почетком рада овог угоститељско-туристичког објекта, површине око пет хиљада метара квадратних, запослење је требало да добије четрдесетак радника. ЛАЖНА ОБЕЋАЊА Радови око овог "Скадра на Бојани", углавном су, "оживљавали" пред изборе или када се у јавности појаве неке афере у вези са СДА и кадровима који су у њеном руководству, коментаришу становници овог градића.

Представници ФДС-а из Сарајева приликом посјете овом градилишту у октобру 2011. године најавили су да ће радови бити завршени и хотел почети са радом у прољеће 2012. године, али од тада је прошло више од десет година. Тадашњи директор маркетинга те фабрике Џејна Бајрамовић најављивала је да ће за два мјесеца бити расписан конкурс за обуку и пријем 40 радника за рад у новом хотелу, што, такође, није реализовано. На сједницама Скупштине општине Сребреница више пута је тражена информација о изградњи и завршетку овог објекта и одборници су указивали да његовом градњом неко "пере паре" и да то треба провјерити и спријечити евентуалне злоупотребе. Бивши одборник СДП БиХ Зулфо Салиховић прије осам година, на сједници општинског парламента, рекао је да је изградња хотела политички потез и да је резултат протеста Сребреничана и њиховог вишедневног боравка у шаторском насељу у Сарајеву прије неколико година.

Тадашњи потпредсједник Скупштине, тренутно замјеник начелника општине Сребреница Хамдија Фејзић потврдио је Срни да су након тог протеста Савјет министара и Влада Републике Српске донијели и реализовали програме за помоћ Сребреници. "За разлику од њих, Влада Федерације БиХ задужила је Фабрику дувана из Сарајева да изгради хотел и у њему запосли одређен број радника. Тај посао није завршен, а проблем представља и регистрација хотела, јер Фабрика дувана није регистрована за угоститељску дјелатност", рекао је Фејзић.

Од тада се ништа није промијенило када је у питању статус новоизграђеног хотела поред општинске зграде у овом мјесту. Какву судбину ће доживјети овај хотел након гашења фабрике дувана није познато, па мјештани песимистички констатују да ће, највјероватније, постати још једна руина у овом градићу у коме још мноштво бивших фирми и објеката не ради и данас сабласно изгледају, а због урушавања постају и пријетња становништву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана