Јоковић: 80 одсто Рома живи у сиромаштву

ГС
Јоковић: 80 одсто Рома живи у сиромаштву

БИЈЕЉИНА - Извршни директор Удружења “Отахарин” Драган Јоковић рекао је да данас око 80 одсто Рома живи у сиромаштву, а да су се говор мржње и виктимизација повећали и за вријеме пандемије вируса корона.

Јоковић је навео да ово удружење грађана за промоцију и образовање Рома у Бијељини тражи од домаћих и европских институција да развијају и препознају смјернице за ђеловање против одређених облика расизма, укључујући и антициганизам.

Он је на конференцији за новинаре рекао и да траже да се снажно иступи против било каквог облика етничког протјеривања и окривљивања Рома и других мањина током пандемије, али и да се послије ње осигура живот.

Јоковић је навео да Удружење тражи да у складу са усвајањем новог акционог плана који је у току, власти раде на промјени наратива о Ромима и успоставе мјере које ће их на позитиван начин оснажити да учествују у друштву, те да им је неопходно дати право да се сами боре за себе и да себе представљају.

Честитајући свим Ромима широм свијета Дан Рома, Јоковић је рекао да данас сви у свијету говоре о овој проблематици, а да је, нажалост, и након 50 година активизма и од када су Роми добили заставу и грб, ситуација веома слична, да су и даље “дехуманизовани, мање вриједни и лаке жртве прогона, мржње, насиља, злостављања и свакодневне дискриминације”.

На конференцији за новинаре приказан је и видео-снимак, чији је циљ да подигне свијест људи о “стереотипима, дискриминацији, о антициганизму као појму који указује на расну нетрпељивост према Ромима, која је заснована на деценијским предрасудама и дискриминацији која је укријењена у све поре друштва”.

Јоковић је рекао да Удружење грађана “Отахарин” већ 16 година ради на промоцији и образовању Рома, те њиховој инклузији у друштво, али да је забињавајуће да у Бијељини данас има педесеторо ђеце на улици, да постоји висок пороценат радне експлоатације, да још постоје ђечији бракови.

“Нажалост, немамао буџетска средства која би требало да се издвоје и за функционисање нашег дневног центра, као и за отварање прихватилишта за ђецу која су у ризику. Имали смо, нажалост, у протекле три године 20 малољетничких бракова, а сви су се десили упркос неким пријавама, што су поражавајуће чињенице”, рекао је Јоковић.

ЛЈубиша Станишић из Канцеларије за националне мањине града Бијељина честитао је Ромима празник, рекавши да је Градска управа до сада урадила много за најбројнију националну мањину у граду, као и да је ставила акценат на образовање ромске ђеце.

“Једна смо од ријетких локалних заједница у БиХ гђе је у локални акциони план уврштена и борба против антициганизма. Једна стамбена зграда је већ завршена, усељено шест породица, данас уводимо извођача за другу стамбену зграду, а обезбијеђена су средства и за трећу зграду”, рекао је Станишић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана