Јока Лазић за “Глас” о рецепту за ракију која јој је донијела прву награду

Милијана Латиновић Радошевић
Јока Лазић за “Глас” о рецепту за ракију која јој је донијела прву награду

УГЉЕВИК - За добру капљицу пресудна је квалитетна, здрава и зрела шљива, уз то пуно труда и рада, а неизбјежан додатак јесте љубав према свему што радимо.

Тим ријечима причу за “Глас Српске” почиње Јока Лазић из Горње Трнове код Угљевика која је генерални побједник 13. Сајма шљиве, воћних ракија и меда који је протеклог викенда одржан у тој општини.

Чувајући успомену на покојног супруга, Лазићева је на наговор дјеце одлучила да на сајму представи шљивовицу коју је правила са мужем.

- Шљива мора бити здрава и зрела, да се бере на вријеме и да одстоји довољно дуго да би добили квалитетну ракију. Све мора бити природно, без икаквих вјештачких шећера - прича Јока, с поносом истичући да је њен супруг припремао ракију, а да му је она била десна рука у свим пословима.

Под сортом стенлеј, каже, има око један и по дунум.

Некада је површина под овим плавим благом била већа, међутим, године су узеле данак, стабла се осушила, а ова вриједна домаћица из подмајевичког краја остала је сама на огњишту.

- Раније смо имали много више. Ово је за наше потребе и довољно, с обзиром на то да сам сама. Кћерке и зетови помажу колико могу. Сутра ће све то остати њима па и ракијски казан који сам добила као награду - рекла је Лазићева.

Подмајевички крај познат је по квалитетној шљиви, а вриједна Угљевичанка истиче да је ове године воће преродило.

- Да ми није кћерки и зетова не бих стизала сама - поручила је Лазићева.

Она је као награду од општине Угљевик, главног покровитеља манифестације, добила казан за ракију од 120 литара.

- Нисам се надала да ћу добити награду с обзиром на то да су ме дјеца наговорила да учествујем. Поносна сам и срећна, ово је на неки начин успомена на мог супруга, а сутра ће све то наслиједити моја дјеца и унуци - поручила је Лазићева.

Узорци

На сајму у Угљевику окупило се више од 90 излагача, а оцијењен је 231 узорак воћних ракија. Осим тога, жири је оцијенио и 62 узорка багремовог, липовог и ливадског меда. За најбоље уређен штанд проглашен је штанд Радмиле Обадовић из Берана у Црној Гори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана