Јевреји прослављају 5777. Нову годину - Рош хашану

М. Л.
Јевреји прослављају 5777. Нову годину - Рош хашану

Бањалука - Јевреји широм свијета обиљежавају 5777. Нову годину - Рош хашану, породични празник који говори о стварању свијета и који се прославља два дана.

Савјетник за културу и религију Јеврејске заједнице у БиХ Ели Таубер поручио је да Нова година представља празник честитке, посебне молитве и свечане слатке хране, како би била обезбијеђена сласт у Новој години.

- На први дан Рош хашане, послије подне, Јевреји посјете неку ријеку или рибњак, у којем се налази жива риба, јер она симболизује зависност човјека о води и Јевреја о Богу. Јевреји симболично "одбацују" своје гријехе у ријеку, тако што истресају мрвице из својих џепова - појаснио је Таубер.

Свим Јеврејима и јеврејским општинама честитку поводом Нове године упутио је предсједник РС Милорад Додик.

- Желим да Нову годину дочекате у кругу породице и пријатеља и да вам Нова 5777. година година донесе много здравља, среће и успјеха - истакао је Додик. 

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић је зажељела свим Јеврејима у Српској и БиХ да симболика празника стварања свијета и човјека буде водиља у даљој изградњи суживота, толеранције и међусобног разумијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана