Јелић: Даун синдром од сада значи - дјеца сунца

Срна
Foto: Срна

ЈАХОРИНА - На Јахорини је данас одржана Међународна инклузивна кулинарска радионица у којој је шест кувара из Даун синдром центра Бањалука, заједно са професионалним куварима, правило руски специјалитет под називом „Црвени сибирски палачинак“ са рибом, кавијаром и гљивама, рекао је Срни директор овог центра Зоран Јелић.

Јелић наводи да је шест кувара из Даун синдром центра освојило прво мјесто у Москви на гастрономском фестивалу, па су тако добили задатак од руског експерта Сергеја Рахиманова да направе специјалитет на посебан начин.

„Особе са Дауновим синдромом из Републике Српске, Србије, Норвешке, Аустрије и Хрватске онлајн прате радионицу и код куће раде овај рецепт под будним оком Сергеја. Послије дискусије, особе са Дауновим синдромом ће се представити са својом жхељдопитомж и тако показати свој пуни потенцијал“, објашњава Јелић.

Према његовим ријечима, радионице на Јахорини се раде у оквиру обиљежавања
Недјеље Дауновог синдрома, коју су започели у недјељу, 14. марта, садњом 200 стабала воћа у Бањи Врућици, док су дан касније на Медицинском факултету у Бањалуци одржали студентима предавање о теми „Социјална рехабилитација“.

„Тада смо представили програм социјалне рехабилитације особа са овим синдромом и едуковали студенте о протоколу саопштавања дијагнозе родитељима приликом рођења дјетета са Дауновим синдромом“, подсјећа Јелић.

Директор Даун синдром центра Бањалука рекао је да је са деканом Медицинског факултета Ранком Шкрбићем договорио да студенти на петој години уче о особама са овим синдромом.

Јелић истиче да ће сутра учествовати у међународном онлајн догађају о теми „Стваралаштво Даунов синдром“ и том приликом представити програм социјалне рехабилитације и рефлексологије који је покренут 2016. године на Јахорини под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он наводи да су у фази припреме за потписивање уговора са Олимпијским центром „Јахорина“ и директором Дејаном Љевнаићем за отварање Даун синдром комуне на планини, а у сарадњи са хотелом „Вучко“.

„Јахорина је природна хипербарична комора, гдје се сударају континентална и медитеранска клима. То је не само за особе са Дауновим синдромом него за све оне људе који дођу, ваздушна бања“, поручује Јелић.

Седмица Даун синдрома се завршава у недјељу, 21. марта, на Свјетски дан особа са Дауновим синдромом, када ће бити организована онлајн радионица за земље региона и тако са Јахорине послати поруку да од данас скраћеница ДС више не значи Даунов синдром него - дјеца сунца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана