Јелена Секулић, етномузиколог који предаје у гимназији, води хор и сади јагоде

Срна
Јелена Секулић, етномузиколог који предаје у гимназији, води хор и сади јагоде

Шамац - Двадесетдеветогодишња Јована Секулић из Београда, магистар ентомузикологије, нашла је своје "мјесто под сунцем" у Горњој Слатини код Шамца - она је професор, а бави се и садњом јагода.

Секулићева са супругом и кћерком Хеленом живи у Горњој Слатини, ради у Гимназији у Добоју, а у Основној школи "Станари" предаје пјевање и води хор. Свакодневно прелази 160 километара у два правца.

Осим тога, успјешно води трочлано домаћинство и бави се садњом јагода.

"Све је то судбина. Дошла сам у посјету родбини прије четири године. Отац ми је поријеклом из Слатине. Ту сам се заљубила. Са групом омладине покушавам да оживим у Слатини културни живот, надам се да ће сви подржати, јер заједно можемо много", каже Секулићева Срни.

Она истиче да се, мада је урбана дјевојка, прилагодила животу на селу.

"Више не бих могла да живим у граду - сметала би ми сва та бука, пуно асфалта, пуно људи. Волим да изађем на њиву", каже Секулићева.

Она је одана етномузиклогији, ради као професор у Гимназији у Добоју, бави се умјетничким радом, наступа на разним културним манифестацијама.

Јелена Секулић је била дугогодишњи члан београдске етно-групе "Искон", која је модификовала народне напјеве.

"Бавили смо се модернизацијом напјева, али временом смо се угасили. То је лијепо искуство, много смо путовали и зарађивали. Остали су снимци на жЈутубуж", наводи Секулићева.

Она се са супругом прије пар година почела бавити производњом јагода на парцели од 1,5 дунума са 6.000 садница, а данас гаје 16.000 садница на четири дунума.


Породица Секулић бави се и производњом поврћа - продају на пијацама и добро им иде.

Секулићева наводи да је направила пројекат Дома културе, у оквиру којег би био основан мини-музеј, радионица за пјевање, те предавања у оквиру етномузикологије.


Њена жеља је да добије посао ближе Шамцу, да не прелази велику километражу како би се посветила још више својој породици и њиви, а жели још више да оживи културни живот у шамачкој Горњој Слатини и околини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана