Јелена прави безбједне и здраве крпене лутке

Срна
Јелена прави безбједне и здраве крпене лутке

ПАЛЕ - Дипломирани правник Јелена Пандуревић са Пала, због недостатка посла у струци, опробала се у прављењу ручних крпених лутки јер је то, осим што јој обезбјеђује зараду, хоби који је испуњава.

Јелена прича за Срну да је идеју позајмила од сестре која јој је увијек била узор.

“Крпене лутке траже вријеме и посвећеност. Трудим се, веома сам креативна, па онда све то и уобличим. Пуним их различитим материјалима, а идеална је вуна, јер је најприроднија али данас је тешко доћи до тога”, рекла је Пандуревићева.

Она је додала да се сналази са материјалом, па користи и вателин, вату. Увијек када прави са ватом, наглашава да су то украсне крпене лутке, како људи не би узимали за дјецу јер ће онда опрати лутку и на тај начин изгубиће свој облик.

Јелена прави лутке и по наруџбини.

“Луткице када радим имају више фаза”, објашњава Пандуревићева и каже да прво направи труп који има стомак и ноге, затим прави руке које пуни и онда све то заједно ушива. Када дође до главе, ту долази до малих перипетија, пошто сваку длачицу која чини косу луткице ушива посебно.

“Ту треба времена и труда, али на крају испадне забавно и лијепо”, поручила је она.

Што се тиче лика, када ради са вуном или вателином гледа да очи ради баш са иглом и концем тако да могу да се перу.

За израду једне лутке Јелени је потребо четири сата, па тако исказује креативност, лијепо заради и представља јој један посебан вид испуњења времена.

“Људи траже разноврсне луткице - једнобојну косу, или шарене, разне ликове. Недавно сам направила лик Џокера из филма, јако необично. Сви су били одушевљени”, присјетила се Пандуревићева.

Она се труди да испоштује све жеље купаца, те да лутке, прије свега, буду квалитетне и безбједне за малишане, од природних материјала.

Цијена украсних лутки износи 12 КМ, док је за специфичне наруџбе 20 КМ.
Сликарство као прва љубав
Луткице нису једини хоби којим Јелена исказује креативност, ту је и сликање.

“Сликарство је моја права љубав. Стриц је био сликар и то сам наслиједила од њега. Од четврте године сам почела са цртањем, па умјесто слова цртала. На упису у Основну школу учитељ је био изненађен како дијете које је тек дошло на упис приликом сликања дјевојчице прави размјере рамена, кукова, главе”, навела је Пандуревићева и додала да је радила више техника, али уље на платну је нешто чему се увијек враћа.

Слика стално, било које мотиве, па и за наруџбине које су углавном жива природа.

Према њеним ријечима, највећу креативност сви могу да нађу у себи, па тако и за луткице. Иако је сликање љубав и таленат, ипак она сматра да је то само пар процената јер за све треба имати много воље, труда и на крају доћи ће до бољег резултата.

Заинтересовани Јелену могу пронаћи на Инстаграм профилу – јелена993мп или на “Фејсбуку” Јелена Милетић Пандуревић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана