Јелен прошетао центром Српца

Дејан Јовичић
Јелен прошетао центром Српца

Србац - Јелен са огромним роговима прошетао је центром Српца, прошао кроз једну од најпрометнијих раскрсница и наставио своје путешествије.

Несвакидашњем догађају свједочили су Српчани који су се протеклог викенда затекли у ноћним сатима на градским улицама. Душко Сувајац, који је успио да фотографише животињу која се чудом обрела на асфалту, каже да није могао вјеровати својим очима када је возећи аутомобил наишао на путу директно на јелена који му је ишао у сусрет.

- Било је негдје око 23 часа када сам се кретао путем из правца Ситнеша и улазио у ужу градску зону, а јелен се одједном појавио испред мене. Вјероватно из страха, окренуо се и кренуо улицом удаљеном двјестотинак метара од строгог центра града. Потом је нагло скренуо у улицу 29. новембра и запутио се према Дому здравља и тада ми је нестао из видокруга - каже Сувајац и додаје да је јелен имао огромне рогове и да је успио пребројати седам парожака.

Јелен је успио мирно да пређе раскрсницу, а срећна околност је да саобраћај није био густ.

У Српцу се и даље препричава овај догађај и многи грађани су и даље у невјерици, јер ова локална заједница није станиште за овакву врсту дивљачи.

Предсједник Ловачког удружења "Срна" из Српца Горан Савановић каже да се и раније дешавало да понеки јелен из шума на подручју Славоније преплива Саву у Бајинцима и Каоцима код Српца гдје обала није висока. Међутим, Савановић не памти да је икада до сада јелен залутао у центар града.

- Има неколико разлога због којих се могао појавити у нашем крају. Први је због хране која се налази у небрањеним кукурузним пољима, што је мање вјероватно јер хране има и у њиховом природном станишту. Могући разлог је сезона парења која је у току, па се најјачи мужјаци боре за кошуту и онај ко изгуби битку буде прогањан, па је принуђен чак и да преплива Саву - истакао је Савановић.

Вјерује да ће се јелен највјероватније вратити у Славонију под условом да не наиђе на нишан ловокрадица, иако је одстрел строго кажњив.

Медвјед у Бањалуци

Још је свима остао у сјећању догађај из новембра прошле године који се збио у бањалучком насељу Лазарево гдје је послије неколико дана лутања насељем устријељена мечка.

Надлежни су тада поручили да нису имали другог избора, јер се медвјед налазио у градском насељу, а у Бањалуци није било специјализоване опреме којом би га успавали. С друге стране, љубитељи животиња су осудили овај чин тврдећи да је медвјед морао бити премјештен у своје природно станиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана