Јефтинији вртић у Бијељини, сваком новорођенчету 100 КМ

Љ. А.
Јефтинији вртић у Бијељини, сваком новорођенчету 100 КМ

БИЈЕЉИНА - Одборници Скупштине града Бијељина усвојили су у петак одлуке о додјели субвенције од 100 КМ за новорођено дијете и субвенционисању цијене боравка дјеце у приватним вртићима од 10 одсто.

Током расправе о овим одлукама речено је да се у граду годишње рађа око 1.000 беба.

- Приједлог градске управе који је дошао у Скупштину био је да свако новорођено дијете без посебних услова има помоћ од 100 КМ за набавку опреме или друге помоћи. Скупштина је то амандманом кориговала, тако да осим тих 100 КМ на које свако дијете има право, дјеца чији родитељи по том основу немају приход који прелази просјечну плату у претходној години, добиће накнаду од 300 КМ - рекао је предсједник Скупштине града Бијељина. Александар Ђурђевић.

Према његовим ријечима, идеја је била да се покаже сензибилност према родитељима који немају такву врсту накнаде у односу на оне родитеље  који већ имају накнаду по колективном уговору у својим предузећима.

Скупштина града усвојила је и одлуку о субвенционисању цијене боравка дјеце у приватним вртићима, а истакнуто је да у њима, играоницама и клубовима за дјецу борави двоструко више дјеце него у једином јавном вртићу “Чика Јова Змај” који има капацитет за 520 дјеце. Цијена боравка дјеце у јавном вртићу је 170 КМ, а у приватним од 200 до 260 КМ.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић рекао је да су усвојене субвенције дио пронаталитетне политике и да су за ову годину то симболични износи, те да би за наредну годину требало да буде далеко веће и за новорођенчад и за дјецу у приватним вртићима.

Скупштина града Бијељина закључком је задужила Градску управу да провјери начин коришћења парцела у индустријским зонама које су продате по изузетно повољним условима, уз обавезу да се на њима покрене производна дјелатност.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана