Јединствене иконе у Музеју Семберије

Љ. А.
Јединствене иконе у Музеју Семберије

БИЈЕЉИНА - Бијељинци до 18. марта имају прилику да у Музеју Семберије погледају изложбу иконовеза “Твоји од твојих”, ауторке Марије Вукосављевић.

- Иконе су рађене техником веза на рециклираном текстилу и разним текстилним материјалима, а има и комбиноване технике, разних колажа цртаним фломастерима. Битно је да сви ликови имају ореол, натпис, све оно што икона мора да има, а остало је слобода уметника - рекла је Вукосављевићева.

Приликом израде испоштована су сва правила у вези са иконописом.

- Канон прописан за иконопис је испоштован, а ја сам дала себи слободу да се мало поиграм и направим нешто ново и другачије - каже Вукосављевићева која је рођена 1979. године у Ваљеву, а дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Србије. Бави се сликарством, иконописом, као и истраживањем и развојем различитих текстилних техника као што су вез, ткање, батик.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, који је присуствовао отварању изложбе, каже да град подржава младе умјетнике и да је сигуран да ће посјетиоци моћи да виде нешто потпуно ново.

- Један потпуно другачији стил у Маријином изражавању сигурно ће окупити велики број посјетилаца. Желимо јој да у будућности излаже на великом броју мјеста - рекао је Петровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана