Једини ђак из Челебића код Фоче одлази у град

Драгана Келеч
Једини ђак из Челебића код Фоче одлази у град

Фоча - Подручно одјељење Основне школе "Веселин Маслеша" у Челебићима код Фоче је затворено, а једини ђак Ненад Матић преселиће се са својом породицом у град, гдје ће наставити са школовањем.

Школа у Челебићима, селу удаљеном четрдесетак километара од Фоче, је десета на коју ће ове године бити стављен катанац, јер имају мање од пет ученика. Иако је дуго разматрано да настава у Челебићима не буде прекинута, управо због тога што у њу иде један ђак, то се ипак десило.

У Министарству просвјете и културе РС су казали да ће породици Матић обезбиједити смјештај у граду да би мали Ненад несметано могао да настави са школовањем. Његов отац Предраг Матић, ипак, је тужан што је школа у њиховом селу затворена. Брине се како ће са супругом, троје дјеце и мајком живјети у граду, јер је незапослен.

- Ни жена, ни ја не радимо. Имамо троје дјеце и живот на селу нам је помагао да преживимо. Засијемо њивицу, па се сналазимо - казује Матић.

Мада притиснут бригом, нема дилеме да ће учинити све да би његов малишан наставио да се школује.

- Мој Ненад је завршио други разред и то одличним успјехом. Обожава школу. Марљив је, послушан и све бих за њега учинио, па и промијенио адресу - каже Матић.

Разочарење због затварања подручне школе не крије ни директор Основне школе "Веселин Маслеша" Фоча Радоје Милетић. Није лако, како вели, кад утихне школско звоно.

- Породица Матић заслужује дугорочно стамбено рјешење. Предраг је дијете погинулог борца, без посла и стана и без наше помоћи неће моћи да живи у граду - истиче Милетић.

У Српској ће бити затворено десет петоразредних подручних одјељења са мање од пет ученика. Свим ђацима ће, како поручују из ресорног министарства, бити обезбијеђен превоз до најближе школе, а нико од просвјетних радника неће остати без посла.

- У први план стављамо интересе дјеце и жељу да свим ученицима обезбиједимо што боље услове за школовање - истичу у Министарству просвјете и културе.

Статус

У Министарству просвјете и културе РС кажу да је одлучено да ниједна централна школа не мијења статус у деветоразредно подручно одјељење, иако је и та опција била на столу. На леду је било пет школа - "Петар Кочић" у Ситници код Рибника, "Иво Андрић" у Кулашима код Прњавора, "Вук Караџић" у Витковцима код Теслића и "Бранко Ћопић" у Бјелајцу код Мркоњић Града, док је "Вук Караџић" у Петрову требало да буде спојена са школом "Свети Сава" у Какмужу.

 

Затворена подручна одјељења

Шумњаци - ОШ "Војислав Илић" Бањалука

Конотари - ОШ "Петар Кочић" Бањалука

Чађавица - ОШ "Свети Сава" Нови Град

Кобиља - ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево

Голо Брдо - ОШ "Доситеј Обрадовић" Кнежево

Доња Лупљаница 2 - ОШ "Тодор Докић" Дервента

Гаревац - ОШ "Сутјеска" Модрича

Ново Насеље - ОШ "Јован Дучић" Бијељина

Љесковик - ЈУ Прва основна школа Сребреница

Челебићи - ОШ "Веселин Маслеша" Фоча

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана