Јазавчева маст иде као алва

Данијела Бајић
Јазавчева маст иде као алва

БАЊАЛУКА - Јазавчева маст постала је један од најтраженијих природних производа у вријеме пандемије вируса корона, што потврђују и произвођачи у Српској, који су, како кажу, за час посла распродали готово све тегле овог производа, иако је за килограм потребно издвојити више од 100 КМ.

Многи који су били заражени “ковидом 19”, осим редовне терапије коју су им прописали љекари, посежу и за природним препаратима, међу којима је све популарнија и јазавчева маст, коју стављају као облоге на прса, а може и да се пије.

Стотинама година ова маст коришћена је за његу коже, а помаже и код туберкулозе, астме, бронхитиса, кашља и других респираторних болести.

О њеној љековитости најбоље знају ловци, који је производе. Драган Кнежевић из околине Бањалуке каже да му телефон не престаје да звони, а сви траже јазавчеву маст, не питајући за цијену.

- Остало ми је још нешто мало и то ћу сигурно продати кроз неколико дана. Ова маст, која се припрема као и свињска, никад није била траженија - казао је Кнежевић и додао да од добро подгојеног јазавца може да се добије око један литар масти.

Јазавци се, прича Кнежевић, хране коријењем биљака, међу којима има и љековитих, а током зимског сна складиште све хранљиве материје у салу.

- Управо је то тајна што је ова маст тако љековита и може да помогне код разних обољења - тврди Кнежевић.

Да овај природни препарат иде као алва потврђује и Жељко Јовановић из Бијељине, који каже да људи углавном купују паковање од 100 грама, које кошта 20 КМ, јер се користи у малим количинама.

- Маст шаљемо и поштом, а кад неко тражи одједном килограм, цијена може да буде и нешто нижа. У просјеку је довољно око 300 грама да се човјек опорави - тврди Јовановић и додаје да сада није сезона лова на јазавце, тако да масти полако понестаје и неће је бити до зиме.

Приједорчанин Драго Кончар каже да је сву маст коју је имао продао прошле године, јер су је људи немилице тражили.

- Маст је и прије пандемије била тражена, али ни близу као што је то сада, јер се одвајкада користила као лијек за плућа, која ова пошаст углавном највише и напада. Људи који су “фасовали” вирус корона, захваљујући овој масти брзо стају на ноге - тврди Кончар, који је килограм ове масти продавао за 150 марака.

Бањалучанин Драган Јовић каже да је њега и брата јазавчева маст у комбинацији са магарећим млијеком вратила у живот, након више од два мјесеца борбе са вирусом корона.

- Преврнули смо небо и земљу да бисмо нашли магареће млијеко и јазавчеву маст. Једва смо нашли у источном дијелу Српске. Кашику ове масти стављали смо у магареће млијеко и пили сваки дан помало - испричао је Јовић, који ће каже, убудуће, ову маст увијек имати у кући, без обзира на цијену.

Млијеко

Неки од природних производа које грађани често користе због посљедица инфекције вирусом корона, али и ради превентиве, су и магареће и кобиље млијеко. За литар магарећег млијека потребно је издвојити 100 КМ, док се литар кобиљег креће од 30 до 40 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана