Јавор: Нисмо против докапитализације, али не желимо штетне уговоре

Срна
Foto: Срна

ПРИЈЕДОР- Градоначелник Приједора Слободан Јавор изјавио је данас да су он и Градска управа за најављену докапитализацију Рудника жељезне руде /РЖР/ "Љубија" сазнали путем медија, те позвао министра енергетике и рударства Петра Ђокића да у наредних седам дана посјети Приједор и да одговоре на нека питања везана за ову тему.

"Градска управа Приједор и ја као градоначелник, нисмо против докапитализације РЖР Љубија. Желимо да се настави рударење у нашем граду, да оживи Рудник у Љубији и да мјештани добију посао", рекао је градоначелник Приједора Слободан Јавор на данашњој конференцији за новинаре.

Он је додао да оно око чега нису сагласни, о чему желе да упознају јавност и због чега се противе неким стварима, јесте управо то што апсолутно ни о чему немају повратну информацију, јер их нико није контактирао, ни обавијестио о било чему.

"Против тога смо да се земљиште и објекти које користи РЖР Љубија, изузме из докапитализације и желимо да се избјегне закључење штетних уговора", изјавио је Јавор.

Он је навео примјер уговора из 2004. године, који се односио на Рудник у Омарској и да је тада то била позитивна прича, која готово 20 година касније показује да су од свега најмање користи имали сами мјештани Омарске и околних насеља и да су добили неке проблеме које до тада нису имали попут оштећења стамбених објеката и путних праваца, недостатка воде и велике количине прашине у којој живе.

"Нећемо сједити скрштених руку. Желимо одређене одговоре у вези са докапитализацијом РЖР, а неприхватљиво је да смо о свему сазнали из медија. Нико нас није контактирао нити обавијестио о било чему. Немамо никакву повратну информацију", рекао је Јавор.

Он је додао да су, такође путем медија, сазнали да је за 10. август заказана ванредна сједница Скупштине акционара РЖР "Љубија", те најавио да ће у току дана упутити званичан позив министру енергетике и рударства Петру Ђокићу да у наредних седам дана посјети Приједор.

"Од министра очекујемо да нам одговори на одређена питања како бисмо заједно могли изаћи у јавност и обавијестити грађане о томе. Желимо да добијемо одговоре о томе шта ће се десити након докапитализације РЖР Љубија јер грађани Приједора то желе и треба да знају", нагласио је Јавор.

Да је РЖР "Љубија" стратешко предузеће првенствено за град Приједор, али и Републику Српску, сматра народни посланик Драгослав Кабић, који је подсјетио да су у изградњи РЖР учествовали сви грађани Приједора.

"Они имају апсолутно право да знају на који начин ће се извршити докапитализација, које ће бенефите град Приједор имати од тога и на који начин ће се склапати уговор између правног лица које ће ући у докапитализацију, града Приједора и Владе Републике Српске", рекао је Кабић.

Он је нагласио да, након искустава с Рудником Омарска, процес докапитализације треба да буде транспарентан и јаван, те да град учествује у свему томе.

Медији су пренијели да је Република Српска одлучила емисијом акција докапитализовати РЖР "Љубија", након чега ће остати без већинског удјела у овом предузећу. Акције би, по извјештавању медија, требало да купи један америчко-канадски конзорцијум.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана