Влада Републике Српске одустала од докапитализације Рудника "Љубија"

Срна
Влада Републике Српске одустала од докапитализације Рудника "Љубија"

ПРИЈЕДОР - Влада Републике Српске задужила је Инвестиционо-развојну банку Републике Српске да упути захтјев Управном одбору Рудника жељезне руде Љубија да сазове ванредну сједницу Скупштине акционара ради поништења двије одлуке о докапитализацији овог предузећа.

Градоначелник Приједора Слободан Јавор и предсједник Градског одбора СНСД-а Драгослав Кабић поздравили су одлуку Владе

Јавор је на конференцији за новинаре у Приједору подсјетио да је Влада Српске на јучерашњој сједници задужила републичку Инвестиционо-развојну банку /ИРБ/ да упути захтјев Управном одбору РЖР "Љубија" да сазове ванредну сједницу Скупштине акционара ради поништења двије одлуке о докапитализацији овог државног предузећа.

Он је појаснио да је ријеч о одлукама о повећању капитала и о трећој емисији обвезница.

"Разлог је то што се у кратком временском периоду не могу изузети парцеле и имовина за интерес локалне заједнице из власништва предузећа", рекао је Јавор.

Он је захвалио српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, предсједнику Српске Жељки Цвијановић и премијеру Радовану Вишковићу за подршку и на томе што су стали иза воље грађана Приједора.

"Данас је одржана сједница УО РЖР-а и за 16. септембра заказана је Скупштина акционара", навео је Јавор.

Он је позвао опозиционе партије да најавама протеста против докапитализације "Љубије" не доводе у заблуду грађане, оцјењујући да је срамотно да на протесте позивају они који су довели до тога да се РЖР "не може бавити својом основном дјелатношћу, а то је експлоатација руде".

"Позивам људе из опозиције да сутра дођу, не на мали, него на велики трг у Приједору и да сви заједно будемо на Данима спорта", рекао је Јавор, реагујући на најаву опозиционих партија да ће сутра у 18.00 часова на малом тргу у Приједору организовати протесте против докапитализације "Љубије".

Кабић, који је и посланик у Народној скупштини Републике Српске, рекао је да је Влада Републике Српске овим јасно испоштовала став приједорског одбора СНСД-а.

"Наш став је од почетка био јасан. Рударење да, али након експропријације цијелог земљишта и имовине у саставу РЖР-а", рекао је Кабић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана